Linkovi

Godinu dana nakon potresa, obnova na Haitiju napreduje puževim korakom


Godinu dana nakon potresa, obnova na Haitiju napreduje puževim korakom
Godinu dana nakon potresa, obnova na Haitiju napreduje puževim korakom

Milijuni Haićana još uvijek su bez stalnog doma, epidemija kolere usmrtila je tisuće ljudi, a nedavni prvi krug predsjedničkih izbora pod istragom je zbog navoda o prevari

Danas se obilježava prva godišnjica potresa na Haitiju u kojem je poginulo oko 250 tisuća ljudi, a glavni grad Port-au-Prince ostao je u ruševinama. Godinu dana kasnije obnova se kreće puževim korakom, a milijuni Haićana još uvijek su bez stalnog doma. Pored toga, epidemija kolere usmrtila je tisuće ljudi, a nedavni prvi krug predsjedničkih izbora pod istragom je zbog navoda o prevari.

Svega pet posto ruševina iz glavnog grada je raščišćeno, a brojne ulice još uvijek su blokirane ostacima zgrada. U šatorskim kampovima u Port-au-Princeu i oko grada živi više od milijun ljudi.

33-godišnji Jacquess Pierre živi u šatoru godinu dana. Nezaposlen je, a preživljava uz pomoć kupona za hranu, koje je dobio od humanitarnih organizacija, te od pomoći susjeda: „Frustriran sam jer nema nikoga tko bi došao i dao nam pomoć. Cijela situacija je beznadna“.

Ovi kampovi sve su opasniji, naročito za žene. Organizacija za ljudska prava, Amnesty International, objavila je da su nasilje prema ženama i seksualni napadi u porastu.

20-godišnja Manuella Laurent kaže da su trojica naoružanih muškaraca htjela provaliti kroz vrata njene nastambe u potrazi za seksom no susjedi su čuli buku i naguravanje te su ih otjerali.

Situaciju je dodatno pogoršala epidemija kolere koja je dosad usmrtila oko tri i pol tisuće ljudi. Jedina dobra vijest je da su dužnosnici oprezno optimistični u procjeni da se epidemija povlači u brojnim dijelovima zemlje.

Liječnica Karine Nordstrand liječi pacijente u objektu organizacije „Liječnici bez granica“ u Port-au-Princeu: „Prošli smo tjedan imali oko 40 do 50 novih pacijenata dnevno. U čitavom centru danas imamo oko 120 pacijenata. Usporedbe radi, u tjednu Božića imali smo oko 110 novih pacijenata dnevno“.

No svakodnevni ulični prosvjedi znak su sve većih frustracija. „Dolje Preval“ skandiraju prosvjednici protiv predsjednika Renea Prevala, kojeg optužuju da je manipulirao još uvijek nerazjašnjenim izborima u studenome.

Evans Paul, bivši gradonačelnik Port-Au-Princea i vođa oporbe, za pomanjkanje napretka krivi Prevalovu vladu i politički proces: „Glavni je problem nerješavanje središnjeg pitanja. Umjesto da vlada pokušava riješiti probleme građana ona je usmjerena na to kako ostati na vlasti“.

Drugi kažu da se situacija ne može tako jednostavno objasniti. Matthew Cochrane iz Međunarodnog crvenog križa radi na gradnji 360 privremenih skloništa u Port-au-Princeu. Kaže da je potres predstavljao velik udar na vladu, da su neki vladini djelatnici poginuli, uredi i dokumenti su uništeni. Nešto jednostavno poput dobivanja potvrde o vlasništvu nad zemljištem, kako bi se nešto počelo graditi, sada je postalo vrlo složeno, a tu su i brojni logistički problemi.Posljednja stvar koju želite je da dovršite gradnju i ljudima sagradite privremene domove, a potom se pojavi vlasnik zemljišta i kaže da niste imali pravo graditi te da trebate sve srušiti,“ kaže Cochrane.

Cochrane priznaje da bi jasnoća u političkom procesu pridonijela obnovi zemlje. No Haiti se suočava s dugačkim razdobljem političke nesigurnosti. Izborno vijeće naznačilo je odgađanje drugog kruga predsjedničkih izbora dok Organizacija američkih država ne istraži navode o prevarama u prvom krugu. Tu su i pozivi da se prvi krug izbora poništi te da se počne iznova.

XS
SM
MD
LG