Linkovi

Godišnjica 9/11 - prilika Amerikancima da se koncentriraju na nacionalno jedinstvo


Godišnjica 9/11 - prilika Amerikancima da se koncentriraju na nacionalno jedinstvo
Godišnjica 9/11 - prilika Amerikancima da se koncentriraju na nacionalno jedinstvo

Ankete javnog mnijenja pokazuju da se zemlja nalazi u jednom pesimističkom raspoloženju, uglavnom zbog ekonomske situacije

Dok se mnogi Amerikanci pripremaju za obilježavanje desete godišnjice terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. godine, ankete javnog mnijenja pokazuju da se zemlja nalazi u jednom pesimističkom raspoloženju, uglavnom zbog ekonomske situacije.

Nedavna anketa časopisa Time pokazuje da 71 posto Amerikanaca smatra kako su Sjedinjene Države u lošijem stanju negoli su bile prije jednog desetljeća, a nova Gallupova anketa pokazuje da je čak 88 posto ispitanika nezadovoljno smjerom kojim se kreće gospodarstvo. Međutim, ima Amerikanaca koji se nadaju će zemlja iskazati nacionalno jedinstvo dok se priprema za obilježavanje onog užasnog dana u rujnu prije deset godina.

Vatrogasac iz Arlingtona u Virginiji Derek Spector nema problema da se prisjeti gdje se nalazio 11. rujna 2001. godine. "Bili smo raspoređeni na gašenje jednog požara u Rosslynu i neposredno prije negoli smo krenuli čuli smo da se zrakoplov zaletio u Pentagon. Dok smo se penjali u vozilo osjetili smo da je val tog udara prošao kroz vatrogasnu postaju nakon što se zaletio u Pentagon".

Spector je bio među prvim vatrogascima koji su odgovorili na napad na Pentagon. Nedavno je sudjelovao u motociklističkoj paradi kojom se odala počast onima koji su poginuli u napadima i vatrogascima i policajcima koji su odgovorili na njih. Spector je pomogao da se podigne zastava, poznata kao Domoljubna zastava, velika zastava Sjedinjenih Država koja je obišla svih pedeset američkih saveznih država u čast onih koji su izgubili živote 11. rujna i u čast vojnika koji služili u Afganistanu i Iraku. "Mislim da simbolizira sve ono što je dobro u ovoj zemlji. Pustite po strani politiku, pustite po strani stranke, mi smo još uvijek Amerikanci, mi još uvijek cijenimo ovu zemlju, bez obzira što govorili ili radili. Duboko u sebi mi još uvijek vjerujemo u ovu zemlju i mi cijenimo ovu zemlju".

Ti mali iskazi nacionalnog jedinstva dolaze u oportuno vrijeme, kaže anketar i politički strateg Mark Penn. "Sad je već sedam godina otkako ljudi misle da se zemlja kreće pogrešnim smjerom i mnogi misle da je to bilo desetljeća propadanja Amerike nakon 11. rujna 2001.

Međutim, Mark Penn kaže da su Amerikanci puno više jedinstveni negoli se to često čini. "Ispod površine, postoji jedno zajedničko uvjerenje kako je ovo odlična zemlja i iako možda prolazi kroz neka teška vremena, postoji jedan veliki osjećaj fundamentalnih zajedničkih vrijednosti koji skoro nikad prije nismo mogli vidjeti".

Među onima koji promiču temu jedinstva nalazi se i bivši newyorški vatrogasac Joe Torillo. On je 11. rujna požurio u Svjetski trgovinski centar i uspio je preživjeti rušenje oba njegova nebodera. "Postao sam glasnogovornik za Domoljubnu zastavu i moja želja nakon što su me iskopali ispod južnog nebodera bila je da živim ostatak svog života tako da radim da ova zemlja postane Ponovno Sjedinjene Američke Države, zbog tog dana, 11. rujna, koji je postavio izazov pred našu smjelost i pred našu snagu".

Torillo drži predavanja o svom iskustvu diljem zemlje, a Domoljubna zastava sad je prošla kroz svih pedeset država. Na desetu godišnjicu napada, ova će se zastava zavijoriti na sve tri lokacije – mete napada iz 2001. – Svjetskom trgovinskom centru, lokaciji poznatoj kao Nulta točka, u New Yorku, Pentagonu u Virginiji i mjestu Shanksville, u Pennsylvaniji gdje se srušio jedan od otetih zrakoplova.

XS
SM
MD
LG