Linkovi

4.5 godine zatvora za ulogu u upadu u Kongres


Muškarac iz južne Kalifornije koji je napao policiju biber sprejom tokom napada na američki Kapitol 6. januara 2021. osuđen je na 4 i po godine zatvora, objavile su federalne vlasti.

Jeffrey Scott Brown, 56, iz Santa Ane dobio je kaznu od 54 mjeseca u saveznom zatvoru zbog krivičnih djela i prekršajnih prijava povezanih s napadom pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, objavilo je Ministarstvo pravde SAD-a u saopštenju za štampu u petak.

Više od 1.000 osoba je uhapšeno, uključujući više od 320 ljudi koji su optuženi za napad ili ometanje provođenja zakona, saopćilo je ministarstvo. Trumpove pristalice tog dana pokušale su spriječiti Kongres da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora za Joea Bidena, demokratu, umjesto Trumpa, republikanca.

Brown i dvojica saoptuženih proglašeni su krivima na suđenju u decembru.

Peter J. Schwartz iz Uniontowna, Pennsylvania, bi trebao biti osuđen u maju. Nije jasno zašto Markus Mali iz Fincastlea u Virdžiniji nije osuđen u petak kako je planirano.

Tužioci su tražili kaznu od 70 mjeseci za Browna, za kojeg kažu da je ispred improvizirane policijske linije na policajcima koristio ukradenu konzervu biber spreja koju mu je dao Schwartz.

Braunov advokat, Samuel C. Moore, tražio je 40 mjeseci zatvora, prema sudskim dokumentima.

Moore je rekao da je ponašanje uključivalo "manje od 10 minuta života gospodina Browna" i da navodni biber sprej "nije uspostavio kontakt ni sa jednom konkretnom žrtvom". Ipak, napisao je Moore, Brown priznaje da nikada nije trebao biti u tunelu Capitol tog dana i da preuzima odgovornost za to.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG