Linkovi

Farma koza kao povratak istinskim vrijednostima života


Farma koza kao povratak istinskim vrijednostima života
Farma koza kao povratak istinskim vrijednostima života

Šta je to natjeralo Mukit Hossaina, bivšeg izvršnog direktora jedne telekomunikacijske firme da počne uzgajati koze na farmi od 6 hektara u Sjevernoj Virginiji? On pokazuje na svoje dvije male kćerke, i napominje da je život postao fokusiran samo na materijalno.

Sve se počelo svoditi na skupocjenu odjeću. Na dokazivanje statusa. Na to ko ima boljeg momka, ljepšu djeovjku. A kada petogodišnjak, ili šestogodišnjak počne tako razmišljati, pomislio sam da je to jako opasno, i onda smo se odlučili odseliti na farmu.

Hossain se odlučio na to kako bi započeo novu karijeru koja ima i misiju: obezbijediti 300 hiljada američkih Muslimana u Sjevernoj Virdžiniji halal mesom, koje je uz to organičko, bez ikakvih pesticida i aditiva.

Hranim koze uglavnom travom i sjenom, a sijeno kupujem od lokalnih farmera, posebno onih koji koriste prirodno djubrivo, kaže on.

Hossain kaže da najveći dio posla na farmi obavlja sam, podižući koze, hraneći ih, njegujući ih. Dodaje da je meso halal ne samo ako je životinja ubijena na odgovarajući , human način, nego ako ju se i tretira humano dok su žive.

Smatram da domaćim životinjama treba pružiti istu vrstu njege i pažnje koju čovjek pruža kućnom ljubimcu, kaže Hossain.

Hossain nije imao prethodnog iskustva s životom na selu prije nego je i sam postao farmer. No kaže da je pun optimizma kada je u pitanju njegov novi biznis. Osim sve većeg tržišta za halal meso medju Muslimanima, Hossain objašnjava da je sve veća potražnja za organičko meso medju mnogim Amerikancima.

Čini mi se da trenutno imam više potražnje nego što mogu ponuditi. Moj problem nisu nove mušterije, moj problem je što ne mogu povećati kapacitet, govori Hossain.

Hossain kaže da preuzima mušterije od velikih lanaca samoposluga, i stvara sve bolju reputaciju u halal trgovinama poput prodavnice Muhammad Zaheda, koji objašnjava:

Svi muslimani insistiraju na halal mesu. Mi im nudimo kozetinu, jagnjetinu, junetinu, teletinu - sve vrste halal mesa koje je moguće pronaći u Americi.

Hossainova supruga Sabrina takodjer radi na farmi. On govori da im je taj potez bio najzdraviji u životu do sada, a posebno za djecu, i dodaje:

Ne govore više i cipelama poznatih kreatora, nego o aktivnostima na farmi koje ih čekaju.

Sasvim drugačiji pristup životu, vrlo tih, i vrlo, vrlo smiren, zaključuje Sabrina Hossain.

XS
SM
MD
LG