Linkovi

"Gnomeo & Juliet" - vrtni patuljci kao Shakespeareovi tragični ljubavnici


"Gnomeo & Juliet" - vrtni patuljci kao Shakespeareovi tragični ljubavnici
"Gnomeo & Juliet" - vrtni patuljci kao Shakespeareovi tragični ljubavnici

U produkciji Eltona Johna, evo i Disneyeve verzije veronskih ljubavnika, u kojoj je Romeo ustvari - Romuljak

U četiri stoljeća otkako je prvi puta izvedena na pozornici, Shakespeareova tragična priča o zabranjenoj ljubavi, „Romeo i Julija“, našla se prerađena u neizmjerno mnogo verzija, od školskih priredaba, pa do mjuzikla. Sada, konačno, evo i Disneyeve animirane verzije – u produkciji Elton Johna! – koja se zbiva u svijetu – vrtnih patuljaka! Dakle: „Romuljak i Julija“, ili, u originalu, „Gnomeo & Juliet“.

Dvije obitelji, podjednakog digniteta, ali ne u bajnoj Veroni, nego u mirnom mjestašcu u Engleskoj, u vrtovima prvih susjeda, Lorda Redbricka i Lady Bluebury, obilno napučenih klasičnim engleskim ukrasima – vrtnim patuljcima, okosnica su naše priče o nesretnim zaljubljenicima. Lordova obitelj vrtnih patuljaka crvenih je kapica, ona Lady Bluebury – plavih. Dvije obitelji - treba li to uopće reći? – žive u teškoj zavadi. (S obzirom da smo u crtiću, onda naši junaci ožive tek kad ih ljudi ne gledaju.) No, kad crvenokapa Julija sretne plavokapog Romuljka, stare svađe budu zaboravljene.

Redatelj i ko-scenarist filma je veteran animacije Kelly Asbury, kojemu nije ni na kraj pameti da se ispričava bardu engleske literature što je njegovu priču doslovce zakopao u vrt. On, naime, smatra da je priča toliko univerzalna – bunt mladih protiv želja njihovih roditelja - da bi sigurno odgovarala i svijetu vrtnih patuljaka kad bi on bio stvaran.

Engleska glumica Emily Blunt dala je glas Juliji, izvukavši inspiraciju za svoju interpretaciju iz vlastitog kazališnog iskustva. Kad joj je bilo 19 godina, glumila je Juliju u predstavi čiji redatelj nije želio da njegova Julija bude nježni cvijetak, nego temperamentna i tvrdoglava djevojka, s naravi nalik onoj njenog oca. Pokazalo se da je i Kelly Asbury baš tako zamišljao svoju patuljčicu Juliju.

Neustrašivom Romuljku glas daje škotski glumac James McAvoy, koji je i sam glumio mladog ljubavnika u nekoliko kazališnih postava Romea i Julije.

U ostalim se glasovima prepoznaju mnoga velika imena filma, televizije, pozornice, pa i drugih sfera svijeta zabave: Michael Caine, Maggie Smith, Jason Statham, Hulk Hogan, Ozzy Osborne, te Patrick Stewart kao Will Shakespeare.

Inače, film je nastajao 12 godina. Toliko je, naime, trebalo proći otkako je izvršni producent Elton John prvi put predložio njegovo snimanje.

Glazba filma uključuje klasične hitove, kao i nove skladbe Eltona Johna.

XS
SM
MD
LG