Linkovi

SAD: Volt u „leru“


Prodaja Volta u SAD ispod očekivanja....
Prodaja Volta u SAD ispod očekivanja....

U Evropi druga slika. Prodaja Opel Ampere, skoro identične Voltu, počela je u februaru i do sada General Motors ima skoro 7 hiljada narudžbi za Amperu.

General Motorsov Volt, automobil na električni pogon, sa rezervnim benzinskim motorom, u Sjedinjenim Državama ne prodaje se dobro. Ali u Evropi, Opelova verzija je sasvim druga priča. Evropljani ga kupuju mimo očekivanja. U GM su se odlučili da privremeno prekinu proizvodnju za američko tržište, da učine određene korekcije nadajući se da bi prodaja u Sjedinjenim Državama skočiti.

General Motors je, da podsjetimo, predstavio Volt još 2007. godine i tada najavio da je taj model na elektro-pogon automobil budućnosti. Volt se prošle godine našao na tržištu, a dosadašnja prodaja u Sjedinjenim Državama je ispod očekivanja.

„Znamo da nova tehnologija sporije hvata korijena“ .... kaže predstavnik General Motorsa Jim Frederico i dodaje da prodajom ipak nije nezadovoljan:

„Kupci automobila trebaju se naviknuti na novu tehnologiju. Što ih više bude kupovalo novo, priča o tom novom će se širiti. Sa 8 hiljada prodatih Voltova prošle godine, ja sam zadovoljan.“

Prodaja Volta je pala je nakon sumnji u moguće izbijanje vatre u prostoru gdje su smještene baterije nakon sudara. Svi kasniji testovi su pokazali da je ta bojazan neopravdana i da je Volt u tom smislu bezbjedan model.

Urednik magazina Popular Mechanic Larry Webster smatra da je General Motors nivo prodaje Volta postavio visoko, a da je ključni negativan momenat cijena vozila:

„Cijena je 40 hiljada dolara, a klasično vozilo iste veličine košta upola manje.“

.... a Ampere u Evropi iznad očekivanja.
.... a Ampere u Evropi iznad očekivanja.

U Evropi, rekosmo, druga slika. Prodaja Opel Ampere, skoro identične Voltu, počela je u februaru i do sada General Motors ima skoro 7 hiljada narudžbi za Amperu.

Gospodin Frederico je uvjeren da je početna cijena Volta, zbog potpuno nove tehnologije, morala biti visoka. Sa većom proizvodnjom, nada se on, i troškovi biće manji:

„Naš najbolji pozet je privući kupce koji su voljni imati tehnološki potpuno novo vozilo, Volt kao model nastaviti poboljšavati i smanjivati troškove proizvodnje.“

Gospodin Webster smatra da je veliki izazov za prodaju automobila na elektro-pogon vozačka kultura Amerikanaca. Volt može preći samo 75 kilometara sa jednim punjenjem baterija.

„Vozači u Sjedinjenim Državama vole voziti slobodno, ne vole ograničenja te vrste“ – kaže on

Kako cijene benzina rastu, automobili-gutači benzina i duge vožnje bez velike nužde postaju značajan teret za džep. Sa sadašnjim cijenama benzina od dolar i više za litar Volt ima mnogo veće šanse i na američkom tržištu.

XS
SM
MD
LG