Linkovi

GM i Crysler opet profitabilni


Chevy Volt
Chevy Volt

General Motors je objavio da je američkoj vladi vratio osam milijardi dolara koje je dobio kao pomoć pri restrukturiranju

General Motors i Chrysler, dva donedavno problematična američka proizvođača automobila, vratila su se profitabilnosti. General Motors je objavio da je američkoj vladi vratio osam milijardi dolara koje je dobio kao pomoć pri restrukturiranju. Ta je kompanija prošle godine objavila bankrot, a danas kaže kako otvara nove tvornice, vraća radnike na posao i izbacuje na tržište nove modele – brže nego li je bilo tko očekivao.

A kako je do toga došlo? Stručnjaci tvrde da su dijelom pomogli vladin program poticaja za kupnju automobila te problemi s Toyotinim automobilima. No, prije svega, zasluge za preokret pripisuje se bankrotu koji je omogućio da Geeneral Motors olakša financijski teret u koji spade I visoko izdvajanje za penzije. Tu je i niz novih modela – poput Chevy Volta – koji su privukli pozornost ljubitelja automobila. General Motors još uvijek duguje 45 milijardi dolara poreskih obveznika no vlada može u roku od nekoliko godina prodati dionice koje je dobila i povratiti ta sredstva.

XS
SM
MD
LG