Linkovi

Glumac iz Veselih sedamdesetih osuđen na barem 30 godina zatvora zbog silovanja


Danny Masterson
Danny Masterson

Sutkinja Višeg suda u Los Angelesu Charlaine F. Olmedo osudila je glumca Dannyja Mastersona, zvijezdu serije Vesele sedamdesete (That ’70s Show), na kaznu od 30 godina zatvora do doživotnog zatvora, zbog silovanja dvije žene prije dvije decenije.

Prije izricanja presude, dvije svjedokinje su govorile o traumi koju su doživjele i o patnjama uzrokovanim uznemirujućim sjećanjima u godinama nakon silovanja.

„Kada si me silovao, ukrao si od mene”, rekla je jedna od žena za čije silovanje je Masterson osuđen. „To je ono što je silovanje, krađa duha.”

„Patetičan si, poremećen i potpuno nasilan”, navela je ona. „Svijet je bolji s tobom u zatvoru.”

Druga žena zbog čijeg silovanja je osuđen navela je da on „nije pokazao ni gram kajanja zbog boli koju je prouzrokovao”, dodajući da zna da Masterson pripada iza rešetaka zbog bezbjednosti svih žena sa kojima je došao u kontakt: „Jako mi je žao, veoma sam uznemirena, voljela bih da sam ga ranije prijavila policiji”.

Masterson (47), koji je u pritvoru od maja, sjedio je na sudu u odijelu i posmatrao žene bez vidljive reakcije. Odbio je mogućnost da se obrati sudu prije presude i nije pokazao reakciju nakon što je sutkinja saopštila odluku. Članovi njegove porodice koji su prisustvovali izricanju presude takođe su bili bez reakcija, dok je njegova supruga, glumica Bijou Phillip, briznula u plač.

Nakon što prva porota u decembru 2022. nije uspjela da donese presudu po tri tačke silovanja za koje je Masterson optužen, pa je suđenje poništeno, tužioci su početkom ove godine ponovo podigli optužbu po sve tri tačke.

Ovoga puta, porota od sedam žena i pet muškaraca ga je 31. maja osudila po dvije tačke optužnice, nakon sedmodnevnog vijećanja. Oba napada dogodila su se u Mastersonovom domu u Hollywoodu 2003. godine, dok je glumac bio na vrhuncu slave zbog uloge u seriji Vesele sedamdesete.

Kada je riječ o trećoj tački optužbe – za navodno silovanje dugogodišnje djevojke – porota nije uspjela donijeti jednoglasnu presudu – osam članova je bilo za, a četvero protiv toga da je glumac kriv.

Sutkinja je odluku donijela nakon što je odbacila prijedlog njegovih advokata za novo suđenje. Kazna koju je Masterson dobio je po zakonu najviša moguća i znači da će moći zatražiti pomilovanje tek nakon 25 i po godina. Ukoliko tada ne dobije uslovan otpust, moguće je da će u zatvoru provesti čitav život.

Odbrana je tražila da obje kazne služi paralaleno, što bi značilo da pomilovanje može da traži znatno ranije. Nisu pozivali svjedoke, a tvrdili su da se sve što se dogodilo – dogodilo uz pristanak. Također su pokušavali da diskredituju priče žena.

„Na njegov život će uticati ono što danas odlučite‘, rekao je njegov advokat, dodajući da je Masterson bio izvanredan otac, muž i član zajednice.

Tužioci su tražili kaznu koja je i izrečena, navodeći da je iskoristio svoj uticaj u Sajentološkoj crkvi – kojoj su sve tri žene u to vrijeme pripadale – kako bi izbjegao posljedice decenijama nakon napada.

Žene su upravo ckrvu optužile da je oklijevala da slučajeve prijavi policiji, imajući u vidu da su one Mastersona prijavile ckrvenim zvaničnicima. Također su svjedočile da im je tada rečeno da zapravo nisu silovane i da su upozorene da tako uglednog člana ne prijavljuju policiji.

Nakon presude, iz crkve su saopštili da su „svjedočenja i prikazivanje sajentoloških vjerovanja” tokom suđenja bila lažna, dodajući da crkva ne prijavljuje i ne obeshrabruje članove od prijavljivanja kriminalnog ponašanja.

„Gospodine Masterson, znam da sjedite ovdje nepokolebljivi u svojim tvrdnjama da ste nevini i stoga se bez sumnje osjećate žrtvom pravosudnog sistema koji vas je iznevjerio”, kazala je sutkinja Olmedo u četvrtak, prije izricanja kazne. „Ali gospodine Masterson, vi ovdje niste žrtva. Vaši postupci prije 20 godina oduzeli su drugoj osobi glas i izbor. Na ovaj ili onaj način moraćete se pomiriti sa svojim prethodnim postupcima i njihovim posljedicama.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG