Linkovi

New York razmatra poplavni rizik zbog porasta razine mora


Ulice New Yorka nakon tropske oluje Irene, 28. kolovoza 2011. Zbog globalnog zatopljenja i porasta razine mora milijuni u SAD-u mogli bi biti pogodjeni poplavama
Ulice New Yorka nakon tropske oluje Irene, 28. kolovoza 2011. Zbog globalnog zatopljenja i porasta razine mora milijuni u SAD-u mogli bi biti pogodjeni poplavama
S nastavkom globalnog zatopljenja, nastavit ce i topljenje planinskih ledenjaci i polarnih ledenih ploča, a to znači da će polako, ali sigurno nastaviti rasti i razina mora. Mnogi su znanstvenici mišljenja da će ona porasti za više od jednog metra do kraja ovog stoljeća i donijeti ozbiljne probleme otočnim zemljama i obalnim gradovima diljem svijeta, poput New Yorka. Najnapučeniji američki grad, kako saznajemo iz priloga Bernarda Shusmana, razmatra načine na koje se obraniti od porasta razine mora.

Nakon što je uragan Sandy krajem listopada pogodio istočnu obalu SAD-a, New York je okusio ono što ga možda čeka u budućnosti. Evo što kaže mladi Jerry Gonzalez, iz Brooklyna: “Voda je došla do polovice vrata, morali smo naći kante i kanistere za izbacivanje vode. Kad smo otvorili vrata, vidjeli smo da hladnjak pluta na vodi.”

U New Yorku, razina vode podigla se tada za više od četiri metra. Kako bi New York izgledao ukoliko se razina mora, do 2100. godine, podigne za 70 cm, kako neke studije predviđaju? Klaus Jacob, znanstvenik Lamont-Doherty opservatorija Sveučilišta Columbia: “S Wall Streeta bi nestali žuti taksiji, zamijenili bi ih možda žuti taxi čamci.”

Suterenski prostori, dodaje on, morali bi biti hermetički zatvoreni, zazidani, a svi uređaji za grijanje, hlađenje, sva električna oprema, morali bi biti premješteni na više katove. Ulazi u podzemnu željeznicu, otvori za vjetrenje... sve bi to trebalo mijenjati.

Savezna agencija za upravljanje hitnim slučajevima - FEMA – objavila je nove mape poplavnog područja, poplavnog rizika, za područje New Yorka. Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka, nazvao ih je nacrtima za budućnost.

“One će služiti kao putokaz za nove građevinske zahtjeve koji se pred nas postavljaju, za gradnju zgrada koje mogu izdržati snažne vjetrove i podnijeti silinu nadiranja vode...Činjenica je da živimo kraj oceana, a ocean donosi opasnosti. Ukoliko, kako znanstvenici predviđaju, razina mora nastavi rasti, mogli bismo primijeniti neka rješenja za utvrđivane obale, izgraditi gatove, nasipe, lukobrane...”

Klaus Jacob vjeruje da je ključ u povišenju. Poput Highlinea, napuštene ulične željeznice na stupovima, koja je pretvorena u šetalište, život iznad morske razine mogao bi postati rutina.

“Moguće je da ćemo poželjeti imati mnogo više Highlineova, koji će povezivati nebodere. Neki će možda nositi prijevozne sustave iznad zemlje umjesto samo podzemne željeznice.”

Michael Byrne je FEMA-in koordinator za New York. Odluke o izgradnji i obnavljanju nakon uragana Sandy, kaže on, trebat će donositi i planirati inteligentno. “Povišenje je samo jedan od načina zaštite. Možemo izgraditi zidove, nasipe, a možemo odlučiti i ne graditi ništa na određenim lokacijama. Možemo ljudima ponuditi opciju otkupa kako bi oni mogli preseliti i živjeti na sigurnijim mjestima.”

Znanstvenici kažu da je razina mora u zadnjih 100 godina porasla za 20 do 30 centimetara. Neki vjeruju da bi mogla porasti za dodatnih 1.5 m do kraja ovog stoljeća. Najveća opasnost prijeti obalnim gradovima i otočnim zemljama.

Hoće li razina mora porasti za 5 ili 70 cm, što se predviđa za New York, stanovnici ovog grada znaju da je potrebno ili utvrditi se protiv oceana ili povući se na viša područja.
XS
SM
MD
LG