Linkovi

Globalno zagrijavanje vjerovatno će preći prag do 2027.


Sportista juri niz stazu tokom alpskog skijanja, veleslalomske trke Svjetskog kupa za muškarce, u Adelbodenu, Švicarska, 7. januara 2023.
Sportista juri niz stazu tokom alpskog skijanja, veleslalomske trke Svjetskog kupa za muškarce, u Adelbodenu, Švicarska, 7. januara 2023.

U nadolazećim godinama vjerovatno će doći do privremenih vrhunaca globalne temperature od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih prosjeka.

Alarm za budućnost

Istraživači kažu da sada postoji 66% šanse da pređemo prag globalnog zagrijavanja od 1,5oC između ovog perioda i 2027. godine.

Naime, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) procjenjuje da postoji 66% šanse da će globalne temperature premašiti ovu prekretnicu barem jedne od sljedećih pet godina.

U idućih pet godina gotovo će sigurno doći do obaranja temperaturnih rekorda. Vremenski obrazac El Niño, u kombinaciji s klimatskim promjenama izazvanim ljudskim djelovanjem, promijeniće globalne temperature.

El Niño se odnosi na iznadprosječne temperature površine mora koje se povremeno razvijaju diljem istočnog i središnjeg ekvatorijalnog Pacifika. Ovaj fenomen donosi obilnije padavine u Latinskoj Americi i na jugu Sjedinjenih Država te sušu u Australiji, Indoneziji i dijelovima jugoistočne Azije.

To još ne znači da je svijet prešao prag od 1,5 ℃ definisan Pariškim sporazumom koji je postavljen kako bi se izbjegli najgori efekti klimatskih promjena. Ali to je zabrinjavajući dokaz o stanju klime i alarm za budućnost.

„Ovaj izvještaj ne znači da ćemo trajno premašiti razinu od 1,5°C navedenu u Pariškom sporazumu koji se odnosi na dugotrajno zagrijavanje tijekom mnogih godina. Međutim, WMO oglašava uzbunu da ćemo prelaziti razinu od 1,5°C na privremenoj osnovi sve češće,” rekao je glavni sekretar WMO-a prof. Petteri Taalas.

„Očekuje se da će se zagrijavanje vremenskog obrasca El Niño razviti u nadolazećim mjesecima i to će se kombinovati s klimatskim promjenama izazvanim ljudskim djelovanjem i gurnuti globalne temperature u nepoznato područje”, rekao je. „Ovo će imati dalekosežne posljedice za zdravlje, sigurnost hrane, upravljanje vodom i okoliš. Moramo biti spremni,” rekao je prof. Taalas.

Postoji 98% vjerovatnosti da se barem jednom u sljedećih pet godina obori temperaturni rekord postavljen 2016., kada je bio iznimno jak El Niño.

Izvještaj UN: iscrpljujemo ugljični budžet

Prošlog mjeseca, izvještaj Ujedinjenih naroda pokazao je da ćemo, prema sadašnjim planovima, u sljedećih deset godina iscrpiti naš „ugljični budžet“ — procijenjenu maksimalnu količinu emisija koja će nam dati 50:50 šanse da ograničimo globalno zagrijavanje na 1,5 ℃.

Ako svijet pređe ovu granicu, naučnici naglašavaju da će proboj, iako zabrinjavajući, vjerovatno biti privremen.

Prelazak preko 1,5 ℃ svake godine tokom decenije ili dvije doveo bi do daleko većih efekata zagrijavanja, poput dužih toplinskih valova, intenzivnijih oluja, poplava i šumskih požara.

Naučnici kažu da još uvijek ima vremena da se ograniči globalno zagrijavanje oštrim smanjenjem emisija.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG