Linkovi

Globalni oceanski opservatorij naviješta revoluciju u istraživanju oceanskih dubina


Polaganje optičkih kablova uzduž obale savezne države Oregon
Polaganje optičkih kablova uzduž obale savezne države Oregon

Od zagledanja u podvodne vulkane, 'prisluškivanja' kitova, praćenja seoba riba, pa do mjerenja kiselosti mora i količine kisika u vodi, sve će se moći pratiti na Internetu

Prošlog travnja na američkoj Zapadnoj obali došlo je do velike erupcije vulkana, koja je mnogima promakla jer se dogodila ispod površine Tihog oceana, uz obalu Oregona. Od tada je podvodni krater posjetilo više robotskih podmornica i snimilo lavu i vulkanske eksplozije. Za nekoliko godina moći ćemo promatrati takve događaje 'uživo' - na internetu - zahvaljujući novom podvodnom optičkom kablu. Tom Banse izvješćuje o globalnom oceanskom opservatoriju u gradnji, koji bi mogao navijestiti revoluciju u istraživanju oceanskih dubina.

Profesor oceanografije John Delaney, sa Sveučilišta Washington, jedan je od pokretača inicijative znanstvenog umreženja pacifičkog priobalja u saveznim državama Oregon i Washington. Nakon dvadeset godina rada, projekt postaje stvarnost - s polaganjem 900 kilometara dugog optičkog kabla koji se proteže od Pacific Cityja u Oregonu, ide preko ruba kontinentskog platoa i nazad do grada Newporta, također u Oregonu. Još jedna linija se proteže daleko u ocean i doseže podvodni vulkan.

U drugom projektu na američkoj Istočnoj obali se testira još jedna napredna mreža znanstvenih instrumenata, gdje će dio mora južno od Cape Coda biti umrežen putem satelita i bežičnih veza. Znanstvenici planiraju taj sustav povezati sa seizmografima koji prate podvodne potrese, kao i instrumentima koji prate seobe riba, kiselost oceana, meteorološke trendove, količinu razgrađenog kisika u vodi, i još niza drugih. Podvodni mikrofoni mogu zabilježiti glasanje kitova, poput rijetke vrste plavih kitova.

John Delaney kaže da podvodna elektronička mreža stvara neprekidan dotok informacija putem Interneta: "Oni koje to zanima, a tih će nadam se biti sve više, moći će pratiti naša istraživanja."

Jedna od najzanimljivijih pojava je podvodni vulkan koji se nalazi 480 kilometara daleko od obale Oregona. "Mnogi misle da je život na ovom planetu otpočeo upravo u podvodnim vulkanima poput ovog. Jedna od stvari koju možemo tu vidjeti su takozvani snježni otvori gdje voda izlazi iz dna oceana zagrijana na temperaturu od oko 30 stupnjeva Celzija, sto je idealno za razvoj mikroorganizama," kaže Delaney.

Mreža instrumenata položena u Tihi ocean je dio šireg projekta morskih opservatorija u drugim oceanima. Pored onog uz američku istočnu obalu, četiri dodatna paketa senzora biti će postavljena u zaljevu Aljaske, u blizini Grenlanda, u podmorju Argentine u južnom Atlantiku, te na jugozapadu Čilea u Pacifiku. Ti instrumenti imaju za cilj praćenje oceanskih trendova na globalnoj razini.

Projekt u vrijednosti od 400 milijuna financira američka vlada. Globalna mreža koja bi mogla navijestiti revoluciju u oceanografskoj znanosti bit će dovršena 2014. godine.

XS
SM
MD
LG