Linkovi

Ekonomija možda napreduje, ali nezaposlenih ima još uvijek mnogo


World Unemployment, 2003 - 2018
World Unemployment, 2003 - 2018
Globalna ekonomija se, medicinskim rječnikom, osjeća bolje, ali Medjunarodna Organizacija Rada ocjenjuje da taj oporavak nije dovoljan da popravi i cjelokupnu globalnu sliku stanja zaposlenosti. Nezaposlenost raste širom svijeta, posebno medju mladim ljudima, stoji u izvještaju ove UN-ove organizacije, objavljenom prošle sedmice.

Svjetska Banka tvrdi da će ekonomski rast u bogatijim zemljama dati energiju za globalni ekonomski oporavak - uz povećanje ukupnog rasta za 3,2 procenta u 2014., a zatim 3,5 procenata u 2015. godini.

Ali, UN-ova Medjunarodna Organizacija Rada ukazuje da takve prognoze nisu od pomoći nezaposlenima u svijetu. Guy Ryder, generalni direktor organizacije.

Osnovni pokazatelj za 2013. godinu pokazuje da je širom svijeta nezaposleno gotovo 202 miliona ljudi, što je rast za oko 5 miliona u odnosu na prošlu godinu., kaže gospodin Ryder.

Organizacija rada navodi da najveći dio nezaposlenih dolazi iz istočne i južne Azije, te iz subsaharske Afrike i Evrope

Christine Lagarde, direktorica MMF-a, kaže da rast ustvari ostaje slabiji kako bi pospiješio zapošljavanje.

Generalno, kako sam rekla, taj pravac je pozitivan, ali globalni rast je i dalje nizak, suviše osjetljiv i nejednak. Štaviše, i takav kakav je, ili predvidjamo da će ostati, to nije dovoljno da bi se kreiralo 200 miliona radnih mjesta za ljude koji traže posao svuda po svijetu., govori Lagarde.

Na osnovu trenutnih trendova, navodi Organizacija rada, broj nezaposlenih globalno će porasti za još 18 miliona do 2018., pri čemu će će broj mladih bez posla rasti tri puta brže., kaže Ryder.

Mladi ljudi su posebne žrtve nezaposlenosti: 74,5 miliona nezaposlenih je starosti izmedju 15 i 24 godine, milion više nego prošle godine.

Na pozitivnom tasu vage - podatak da se smanjuje broj siromašnih zaposlenih osoba u svijetu. Ipak, u svijetu još uvijek oko 800 miliona zaposlenih živi sa dva dolara ili manje - na dan.
XS
SM
MD
LG