Linkovi

Amerika okupila 26 zemalja u borbi protiv širenja globalnih pandemija


Kontrolirati epidemije koje prijete zdravlju javnosti u cijelom svijetu , cilj je novog partnerstva izmedju 26 zemalja koje je začeto u Washingtonu. Sjedinjene države naime predvode grupu zemalja i medjunarodnih organizacija koje žele pomoći da se poboljša mogućnost prevencije, otkrivanja i odgovora na prijetnje zaraznih bolesti.

Kada je izbila epidemija smrtonosne ebole u 2012. godini, muslimanima Demokratske Republike Congo je bio zabranjen dolazak na hadž.

2003. godine se SARS proširio iz Kine u više od dvadeset zemalja alarmantnom brzinom.

Širenje epidemija je u globaliziranom svijetu tek pitanje leta avionom, kaže američka ministrica zdravlja Kathleen Sebelius, i dodaje:

“Mikrobi i bolesti se kreću sve brže i sve dalje. Ono što je sigurno jest da bolest ne staje na graničnim prijelazima.

I, dodaje Sebeliusova, većina zemalja je drastično nepripremljena za epidemiju.

Stoga su Sjedinjene države okupile grupu zemalja , kako bogatih tako i siromašnih, u jedan zajednički napor da se pokušaju premostiti neki jazovi.

“Radeći zajedno, gotovo 30 zemalja, mislim da možemo zaštititi najmanje 4 milijarde ljudi širom svijeta u narednih 5 godina., kaže Sebeliusova.

Prvi cilj ovog nastojanja je ostvariti američke probne programe u Vijetnamu i Ugandi, koji pomažu poboljšati testove na bolesti i odgovor na epidemiju.

Iako je svrha spriječiti širenje globalnih prijetnji, projekat bi takodjer mogao pomoći zemljama da se bore s bolešću na lokalnom nivou, naglašava stručnjak za javno zdravlje Amesh Adalja , pri američkom Udruženju za borbu protiv infektivnih bolesti.

“Veliki dio tehnologije i tehnika koje čovjek koristi da odgovori na nepoznate bolesti, može ojačati sposobnost da se odgovori i na uobičajene bolesti. Na primjer, razvoj kapaciteta laboratorijskog testiranja, razvoj sredstava za dobijanje vakcina, brzi reagiranje na svaku bolest..., govori Adalja.

Administracija predsjednika Obame planira izdvojiti $45 miliona dolara u narednoj godini kako bi se unaprijedili prevencija, otkrivanje i odgovor na razvoj infektivnih bolesti u zemljama u razvoju.

Amerika poziva i druge zemlje da doprinesu spriječavanju naredne globalne pandemije.
XS
SM
MD
LG