Linkovi

Koliko će ishod američkih izbora oblikovati prilike u svijetu?


Općenito gledano, oba kandidata nude slične prijedloge kada je u pitanju vanjska politika. Glavna razlika je pitanje slanja oružja sirijskim pobunjenicima.

Dok se glasači u Sjedinjenim državama pripremaju za glasanje na predsjedničkim izborima 6. novembra, ljudi širom svijeta se pitaju kako će ishod američkih izbora oblikovati prilike u svijetu. Novinarka Glasa Amerike Susanne Presto nam donosi više o stavovima predsjednika Baracka Obame i njegovog republikanskog protivnika Mitta Romneya prema diplomaciji i vanjskoj politici.

Predsjednički kandidati su, tokom svoje posljednje debate, iznijeli slične poglede na američku ulogu u svijetu.

Amerika je i dalje zemlja od ogromne važnosti. Svijetu je potrebna jaka Amerika, danas je ona jača nego kada sam ja preuzeo dužnost, rekao je predsjednik Obama.

Shvatamo da u svijetu postoje zone sukoba. Mi želimo okončati te sukobe koliko god je u ljudskoj mogućnosti. Ali kako bi bili sposobni ispuniti našu ulogu u svijetu, Amerika mora biti jaka, rekao je Mitt Romney.

Sjedinjene države bi mogle izgledati više militarističke ako pobijedi Mitt Romney, kaže Daniel Serwer, iz Odjela za napredne međunarodne studije univerziteta Johns Hopkins.

On je jasno stavio do znanja da će pokazivanje sile biti stvarni prioritet, jedna od osnovnih razlika između dvojice kandidata je stepen do kojeg su voljni nastaviti povećavati budžet za odbranu, kaže Daniel Serwer.

Mitt Romney je obećao povećati budžet za odbranu, ako bude izabran. Ali on se slaže sa predsjednikom Obamom vezano za planove o povlačenju borbenih snaga iz Afganistana do kraja 2014. godine. Oni se također slažu o upotrebi sankcija kako bi se spriječio Iran da proizvede nuklearno oružje, oni kažu da su vojni udari i dalje opcija kako bi se suprotstavilo takvoj prijetnji. Obojica su obećali da će podržati Izrael, ukoliko on bude napadnut. Mitt Romney je rekao da će, ako bude izabran, njegovo prvo putovanje u inostranstvo biti u Izrael. On je izjavio da je predsjednik Obama otuđio Izrael.

Otputovali ste na Srednji istok, u Egipat, Saudijsku arabiju, Tursku i Irak, a preskočili ste Izrael, našeg najbližeg prijatelja u tom regionu, rekao je Romney.

Predsjednik Obama je odgovorio da se debata odvija uoči najveće američko izraelske vojne vježbe u istoriji. Općenito gledano, oba kandidata nude slične prijedloge kada je u pitanju vanjska politika, kaže Daniel Serwer.

Izvan retorike, mislim da je glavna razlika po pitanju slanja oružja sirijskim pobunjenicima, kaže gospodin Serwer.

Sirijske snage sigurnosti i borci opozicije vode borbe otkako je započela pobuna protiv predsjednika Bashara al Assada u martu 2011. Mitt Romney se zalaže za slanje oružja pobunjenicima.

Želim osigurati da se oni naoružaju i da imaju oružje koje im je potrebno za odbranu i za skidanje Assada. Ali ne želim vidjeti vojnu angažiranost naših vojnika, rekao je Romney.

Predsjednik Obama je po tom pitanju oprezniji.

Za nas bi bio ozbiljan korak ako bi se vojno uključili u Siriji, morali bi tada biti apsolutno sigurni kome pomažemo. Morali bi biti sigurni da ne dajemo oružje u ruke onima koji bi se poslije mogli okrenuti protiv nas ili naših saveznika u regionu, rekao je Barack Obama.

Predsjednik Obama, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2009, imaće osobnu misiju ako bude ponovo izabran, kaže politički analitičar Robert Guttman.

On će u vidu imati svoju ostavštinu. To možda neće biti mir na Srednjem istoku, možda će biti bolji odnosi sa Kinom, ali biće nešto, kaže gospodin Guttman.

Kina je također u fokusu Romnijeve kampanje. On je rekao da bi tu zemlju označio kao državu koja manipulira svojom valutom, što bi moglo voditi ka sankcijama. Gospodin Guttman kaže da bi poslovno iskustvo republikanskog kandidata moglo utjecati na njegovo liderstvo.

On želi proširiti američke biznise. Mislim da bi on bio predsjednik koji bi više bio uključen u pitanja trgovine, u pitanja biznisa, kaže Robert Guttman.

Analitičari kažu da su glasači ipak više zabrinuti za domaća pitanja, kao što je ekonomija, nego za planove vanjske politike.
Kako ce ishod americkih izbora oblikovati prilike u svijetu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00
XS
SM
MD
LG