Linkovi

Glazbeni festival bluegrass glazbe u Virginiji


Glazbeni festival bluegrass glazbe u Virginiji
Glazbeni festival bluegrass glazbe u Virginiji

Festival koristi i lokalnom turizmu, na njega dolaze posjetitelji iz cijele zemlje, a lokalni mještani kažu da glazba igra veliku ulogu u njihovim životima te da s ponosom održavaju duboko usađenu glazbenu tradiciju svog kraja

Američka bluegrass glazba vuče korijenje od imigranata iz Irske, Škotske, Engleske i Walesa, koji su se početkom sedamnaestog stoljeća naselili na području planina Appalachian na istoku Sjedinjenih Država. Kroz svoju glazbu oni su pričali o svojim teškoćama i svakodnevnom životu. Amerikanci koji danas žive u dijelu Appalachiana zvanog Blue Ridge Mountains i dalje njeguju tu glazbenu tradiciju.

Glazbeni festival Wayne C. Henderson je jedan od najvećih godišnjih dogadjaja u ruralnom okrugu Grayson na jugozapadu savezne države Virginije. Becky Ward predsjednica je organizacijskog odbora tog festivala.

"Za nas ovaj je festival jako važan, na njemu se svake godine okupi oko dvije tisuće posjetitelja. Takodjer za Waynea je jako važno da se u ovom području održi tradicionalni glazbeni stil Appalachian planina."

Festival je pokrenut prije 16 godina u cast Wayne C. Hendersona, glazbenika i majstora za pravljenje gitara koji je u ovom kraju proveo sve 63 godine svog života.

"Kad sam bio mali svirao sam tu glazbu i još se danas sjećam koliko mi je to bilo zabavno. Mislim da mi je sviranje pomoglo u učenju drugih stvari, naučilo me disciplini."

U zadnje vrijeme svrha festivala je prerasla u paralelna događanja - od prikupljanja sredstva za stipendije do pomaganja mladim glazbenicima u regiji.

"Mi dajemo stipendije do navršene dvadeset i prve godine, a dajemo ih i lokalnim sastavima, ali primamo i molbe za stipendije za djecu u području Appalachian, kao i za sastave koji promiču tradicionalnu glazbu."

Osim festivala, ova zajednica također njeguje program pod nazivom JAM kojem je cilj povezivanje lokalne djece s njihovom glazbenom baštinom. Na samom festivalu nastupaju neki od najboljih glazbenika iz regije i drugih mjesta. Kendra Walker članica je sedmeročlanog obiteljskog sastava s Aljaske pod imenom The Red Head Express.

"Pošli smo na turneju s Aljaske da bismo naučili nešto starinskoj glazbi i bluegrassu. Imali smo i priliku upoznati Waynea Hendersona koji nas je pozvao da sudjelujemo na festivalu i tako je krenulo, za nas je čast biti ovdje."

Festival koristi i lokalnom turizmu, na njega dolaze posjetitelji iz cijele zemlje,a lokalni mještani kažu da glazba igra veliku ulogu u njihovim životima te da s ponosom održavaju duboko usađenu glazbenu tradiciju svog kraja.

XS
SM
MD
LG