Linkovi

Glazba kao inspiracija učenicima siromašnih škola u glavnom gradu SAD-a


Prekid školovanja, gradski dijelovi preplavljeni kriminalom, pomanjkanje novčanih sredstava za financiranje programa… problemi su koji prate škole u središnjim dijelovima Washingtona. Članovi neprofitne organizacije Kid Pan Alley, koja organizira glazbene programe i radionice širom SAD-a, nedavno su posjetili jednu takvu školu u Washingtonu. Sva djeca vole glazbu. Skladateljski projekt Kid Pan Alleyja potiče kreativnost djece i ulijeva im samopouzdanje…

Od osnivanja Kid Pan Alleyja, 1999. godine, njezin osnivač i umjetnički direktor, skladatelj i glazbeni umjetnik Paul Reisler radio je sa više od 35.000 učenika u skladanju preko 2.200 pjesama.

Utjecajan glazbenik, koji je nastupati i snimati počeo još 70-ih godina, Reisler razumije transformativnu moć glazbe.

“Živimo u kreativnom gospodarstvu, u gospodarstvu kojemu su potrebni ljudi koji su u stanju zamišljati i stvarati. Jer, vidite, kreativnost je najvažnija stvar. I to je ono što mi radimo…pokušavamo nadahnuti i pokrenuti djecu da budu kreativni.”

Osnovna škola Orr Elementary, u washingtonskom povijesnom distriktu Anacostia, siromašna je škola – čak 95% djece iz obitelji je s niskim primanjima.

Upravitelj škole Marlon Ray kaže: “Imamo djecu beskućnike, djecu pred koju se postavljaju veliki, preveliki izazovi, djecu koja žive u skloništima, itd. Pa ipak, žele učiti, ići dalje… Naš najveći problem su sredstva.”

Tu su i drugi problemi...u travnju je, tik ispred škole, iz jednog automobila otvorena vatra. Blizu 70 nasilnih zločina i oko 200 provala i krađa počinjeno je, samo tijekom protekle godine, u radijusu od jednog kilometra oko škole.

“Ponekad za naše učenike kažemo da žive u ratu... Neki od njih, na povratku kućama, vide i čuju svašta i budu u strahu. Pa, ipak, žele dalje učiti.”

La’Shayla, učenica prvog razreda, živi s roditeljima. Ali odgaja ju i njezina baka, Lita Nimmons. “Djeci uvijek govorimo – kad se svijetla upale, vrijeme je za ulazak u kuću.”

Roditelji Juawawne Eaton i DeWayne Curry kažu da se nastavnici škole Orr dobro i na dovitljiv način nose s tim izazovima te da se rad Paula Reislera u to uklapa savršeno. “U školi ističu sve pozitivno, ništa negativno, takav je i Reislerov pristup. Za djecu, dobro iskustvo.”

Sa svojom suradnicom Heather May, Reisler učenike ohrabruje da prošire svoje ideje za pisanje pjesama izvan onoga što čuju preko televizije, koju, kako im priznaje, na njihovo veliko čuđenje, on sam nema od 1967. godine.

Paul, učenik prvog razreda, pita može li onda pjesma o nečemu što čuju putem radija? I rađa se ideja za pjesmu “I Heard It On the Radio.”

Kid Pan Alley je izdao tri komercijalna CD-a, surađivao s dobro poznatim umjetnicima; organizacija je primila niz nagrada i Grammy nominacija.

“Surađivali smo s Amy Grant i Delbertom McClintonom, Kixom Brooksom iz dueta Brooks and Dunn, Raulom Malom, s glumicom Sissy Spacek,” kaže Paul Reisler.

Upravitelj osnovne škole Orr, Marlon Ray, kaže da su jednotjedna radionica i koncert, kojim je ona završila, djeci pružili pregršt pozitivnih uspomena koje će im trajati godinama. “Sve što se može, to je slogan naše škole. Sve što se može, to naši nastavnici i čine.”
XS
SM
MD
LG