Linkovi

BiH

PRLIĆ I DRUGI: Svjedočenja o zločinima u Hercegovini i srednjoj Bosni


Zarboljenici ispred hangara u zatočeničkom objektu u Dretelju kod Čapljine u septembru 1993. godine
Zarboljenici ispred hangara u zatočeničkom objektu u Dretelju kod Čapljine u septembru 1993. godine

Svjedoci su ispričali svoje priče o zločinima za koje su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni zvaničnici Herceg-Bosne, proglašeni krivim u prvostepenom postupku.

Fata Kaplan, Stolac

Fata Kaplan svjedoči u predmetu Prlić i drugi, Fotografija preuzeta od agencije SENSE
Fata Kaplan svjedoči u predmetu Prlić i drugi, Fotografija preuzeta od agencije SENSE

Fata Kaplan je svjedočila o ubistvu svoje 18-kćerke Sanide u selu Plješevica kod Stoca. Ona je ispričala da su 13. jula 1993. godine pripadnici HVO-a ušli u selu, a da je kćerka je pitala kuda će da ih vode.

Nakon njenog pitanja, vojnik je samo opalio rafal i ubio 18-godišnju Sanidu.

„Molila sam ga da me pusti da je još malo gledam”, kazala je ona na suđenju „Prliću i drugima”.

Emir Korman, Prozor

Emir Korman je žrtva zločina počinenjenih u Prozoru u ljeto 1993. godine. On je bio zatočen u Vatrgasnom domu u Prozoru, a pred Sudom BiH govorio je o svom zlostavljanju 7. jula 1993. godine, kada mu je jedan od vojnika HVO-a.

„Uzeo je ‘ronhill’ cigaretu i zapalio je. Potegao je dva-tri dima i počeo mi pržiti lice. Pravio mi je križ”, ispričao je svjedok pred Sudom BiH.

Fadil Rešić, Dretelj - Čapljina

Fadil Rešić jedan je od zatočenika u vojnom zatvoru u Dretelju kod Čapljine. On je u Dretelj odveden u julu 1993. godine kao pripadnik Armije BiH, a o tome je svjedočio pred Sudom BiH.

„Čim smo došli, ubacili su nas u hangar, a onda prebacili mene u samicu. U logoru sam doživio teška maltretiranja, tamo sam polomljen od premlaćivanja, a neki muškarci su i umrli”, ispričao je Rešić.

Muamer Trkić, Gornji Vakuf

Muamer Trkić svjedoči u predmetu Prlić i drugi, fotografija preuzeta od agecnije SENSE
Muamer Trkić svjedoči u predmetu Prlić i drugi, fotografija preuzeta od agecnije SENSE

Muamer Trkić je svjedočio na suđenju „Prliću i drugima” kako su u selo Ždrmići u Općini Gornji Vafuk 18. januara 1993. godine ušli pripadnici HVO-a i stanovništvo istjerivali iz skloništa i kuća.

On je, sa drugim muškarcima, bio zatvoren u jednoj garaži 11 dana i u tom period je izašao dva puta.

Prvi put je otišao do kuće i zatekao majku i sestru kako gase kuću i štalu koju su zapalili pripadnici HVO-a. Drugi put je izašao kada se prijavio kao dobrovljac da pokopa dvija tijela. Jedna žrtva je ubijena „metkom u sred čela”, dok je druga imala više prostijelnih rana po tijelu.

*Izvori: BIRN BiH i agencija SENSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG