Linkovi

Giuliani tužen zbog navodnog seksualnog napada


Rudy Giuliani (Foto: AP/Mary Altaffer, File)
Rudy Giuliani (Foto: AP/Mary Altaffer, File)

Bivša saradnica Rudyja Giulianija ga tuži za seksualno napastvovanje i druga nedjela, optužujući bivšeg ličnog advokata Donalda Trumpa da ju je zaposlio da bi ispunila njegovu želju za seksualnim odnosima.

U civilnoj tužbi podnijtoj sudu na Manhattanu u New Yorku, Noel Dunphy navela je da je Giuliani počeo da je zlostavlja skoro čim ju je zaposlio u january 2021. godine kao direktoricu za razvoj poslova i da joj je jasno stavio do znanja da je zadovoljavanje njegovih seksualnih potreba "apsolutno neophodno" za njen posao.

Dunphy je također navela da je Giuliani imao "alkoholom zalivene izlive bijesa tokom kojih je imao seksističke, rasističke i antisemitske ispade", koji su činili atmosferu na poslu nepodnošljivom i da ju je otpustio u januaru 2021. godine bez isplaćivanja zarade oko koje se ona složila da joj odloži.
"Giuliani se predstavljao kao velikodušan poslodavac i heroj. Nije bio ni jedno ni drugo. U ovom sliuaju, gospođa Dunphy traži pravdu od čovjeka koji je mislio da će ga njegova moć i veze učiniti nedodirljivim", navodi se u tužbi.
Osoba koja je kod Giulianija zadužena za odnose sa javnošću nije odmah odgovorila na molbu Reutersa za komentar.
U tužbi se traži 10 miliona dolara odštete od Giulianija i tri njegove kompanije. Giuliani (78) je također bivši gradonačelnik New Yorka i "Ličnost godine 2001" magazina Time zbog reakcije na napade 11. septembra.
Prema tužbi, Giuliani je obećao da će da plati Dunphy milion dolara godišnje i da je besplatno predstavlja u njenim sudskim postupcima zbog nasilja u porodici, ali je naveo da novac treba da sačeka, kao i da treba da krije da je zaposlena kod njega, jer bi to moglo da donese probleme njegovoj teškoj brakorazvodnoj parnici. Dnuphy navodi da je osjećala "jak pritisak" da se složi sa tim njegovim zahtjevom, kako ne bi izgubila pare ili pravnu pomoć.
U tužbi se navodi i slučaj u kome ju je Giuliani navodno prisilio na oralni seks, protiv njene volje. Dunphy je u januaru u vezi sa ovim slučajem tražila da se Giuliani pozove na sud, tražeći 3,1 milion dolara.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG