Linkovi

Giuliani negirao krivicu za podrivanje izbora u Georgiji


Bivši advokat Donalda Trumpa Rudy Giuliani (Foto: AP/Brynn Anderson)
Bivši advokat Donalda Trumpa Rudy Giuliani (Foto: AP/Brynn Anderson)

Rudy Giuliani, bivšli lični advokat Donalda Trumpa, izjasnio se da nije kriv po optužnici u Georgiji koja ga tereti za pokušaj prekrajanja izborne volje u toj američkoj državi, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na sudska dokumenta.

Giuliani se, poput Trumpa i još nekoliko optuženih, odrekao prava na lično izjašnjavanje o krivici pred sudom.

Giuliani, bivši federalni tužilac i gradonačelnik New Yorka, prošlog mjeseca je uz bivšeg predsjednika i još 17 osoba optužen da je pokušavao da promijeni Trumpov poraz od Joea Bidena u Georgiji

Optužen je da je davao lažne izjave o izbornoj prevari zvaničnicima u nekoliko država, u okviru neuspjelog pokušaja da ih ubijedi da odobre alternativne elektore za formalnu potvrdu izbornih rezultata u Kongresu. Cilj je bio da se Trump održi na vlasti uprkos porazu na izborima.

Giuliani i drugi Trumpovi saradnici također su optuženi da su zakonodavcima u Georgiji davali lažne izjave o izborima.

Trump se također odrekao prava na izlazak pred sud i u četvrtak se izjasnio da nije kriv. Optužnica u Georgiji je četvrta podignuta protiv bivšeg predsjednika od kako je objavio novu kandidaturu.

U odvojenom slučaju, sudija u Washingtonu presudio je u srijedu da Giuliani može da odgovara zbog klevetanja izbornih radnika u Georgiji koji su bila meta teorija zavjere poslije izbora 2020. godine.

Giulianiju će biti suđeno u Washingtonu, po civilnoj tužbi, da bi se utvrdilo koliko novca će morati da plati za odštetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG