Linkovi

Girls-20 Summit u Torontu - za djevojčice iz zemalja G-20


G20 Summit in Toronto
G20 Summit in Toronto

Djevojčice odnosno djevojke u dobi od desete do 24. godine čine osminu ukupnog svjetskog stanovništva. Mnoge od njih, pogotovo u zemljama u razvoju, rade izvan kuće i često su jedini izvor prihoda njihovih obitelji.

Ovogodišnji summit dvadeset najvećih svjetskih ekonomija, tzv. Grupe-20, koji uskoro počinje u Torontu u Kanadi, pratit će i 'Girls-20 Summit', na kojem će se okupiti djevojčice odnosno djevojke iz tih zemalja.

Djevojčice odnosno djevojke u dobi od desete do 24. godine čine osminu ukupnog svjetskog stanovništva. Mnoge od njih, pogotovo u zemljama u razvoju, rade izvan kuće i često su jedini izvor prihoda njihovih obitelji. Međutim, također u mnogim zemljama u razvoju, djevojčice odnosno djevojke često nemaju niti najosnovnija prava. O ovim će se problemima razgovarati na Summitu Girls-20, skupu koji će okupiti predstavnice mlađe ženske populacije iz zemalja čiji će državnici – u isto vrijeme – sudjelovati na summitu grupe G-20 u Torontu. Glavne teme dnevnog reda ovog 'djevojačkog summita' su – borba protiv siromaštva, bolji pristup zdravstvenoj skrbi te osnovno školstvo za svu žensku djecu u svijetu. To su ujedno i 'milenijski ciljevi' Ujedinjenih naroda, postavljeni prije desetak godina. Na skupu će sudjelovati i 19-godišnja Anwar Basunbul iz Saudijske Arabije. U njezinoj zemlji žene su prilično ograničene u društvenom i ekonomskom smislu te praktično separirane od svijeta muškaraca. Mogu se zaposliti, ali jedino s dopuštenjem supruga ili muškog skrbnika. Anwar Basunbul kaže da je saudijski vrh iznevjerio očekivanje tamošnje ženske populacije, ali istovremeno – činjenica je da niti Saudijke nisu glasno zatražile da se situacija mijenja:"Žene u mojoj zemlji nemaju samopouzdanja da kažu što žele. Ja mislim da ne treba čekati da ti neku pruži šansu, za nju se sam trebaš izboriti. A mi je nismo niti zatražile".

Anwar Basunbul kaže da se mnoge Saudijke žele zaposliti no čak i u profesijama gdje to mogu, postoje mnoga ograničenja. A društvo smatra da su muškarci kvalificiraniji da predvode i vladaju – kaže nam ova mlada Saudijka. 19-godišnja Irem Tumer je iz Turske, gdje tradicionalni stavovi prema ženama i dalje dominiraju, bez obzira na gotovo stogodišnje napore da se zemlja modernizira. Ona kaže da su u parlamentu usvojene mnoge reforme, kako bi Turska ušla u Europsku uniju, no reforme se ne provode. U istočnim, konzervativnijim dijelovima Turske, često je ugrožena i osobna sigurnost mnogih žena i djevojaka- kaže Irem: "Događaju se ubojstva, ako neka djevojka, navodno, ugrozi čast njezine obitelji. To je još uvijek velik problem. Protiv ovog postoje zakoni, a policija i organi vlasti podučavaju se kako da reagiraju u ovakvim slučajevima. No, važno je i da se o tome obrazuju same djevojčice odnosno djevojke".

Irem Tumer smatra da je najvažnije da sva ženska djeca u njezinoj domovini idu u školu: "To je prvo o čemu ću govoriti na ovom skupu. U seoskim sredinama mnoge djevojčice ne idu u školu. Uz to, žene moraju imati veći dio u profesionalnom životu, u poslovanju, kao i u donošenju političkih odluka".

Summit Girls-20 organiziran je uz pomoć brojnih dobrotvornih zaklada, kao što su kanadska Zaklada Belinda Stronach i britanska Tony Blair Faith Foundation, te međunarodnih organizacija kao što su Oxfam i Save the Children. Konačni cilj ovog skupa je predočiti ovu problematiku i predsjednicima i premijerima dvadeset najvećih svjetskih ekonomija, koji će se u isto vrijeme također okupiti u Torontu.

XS
SM
MD
LG