Linkovi

Newt Gingrich pridružio se kandidatima za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke


Newt Gingrich pridružio se kandidatima za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke
Newt Gingrich pridružio se kandidatima za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke

Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma američkog Kongresa objavio je službeno svoje planove putem društvenih medija FaceBooka i Twittera

Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma američkog Kongresa Newt Gingrich ušao je u predsjedničku utrku 2012. godine. Gingrich je objavio svoje planove putem društvenih medija FaceBooka i Twittera u vrijeme kad se polako počinje zakuhavati konkurencija za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Newt Gingrich postao je poznat na nacionalnoj razini devedesetih godina prošlog stoljeća kad je predvodio tzv. republikansku revitalizaciju u Kongresu koja je rezultirala da su republikanci na izborima 1994. godine osvojili većinu i u Zastupničkom domu i u Senatu, po prvi put u četrdeset godina. Gingrich je postao predsjedatelj Zastupničkog doma i glavna republikanska protuteža predsjedniku Billu Clintonu, iako su njih dvojica povremeno pronašla dovoljno zajedničkih dodirnih točaka da su mogli surađivati na pitanjima poput reforme sustava socijalne zaštite.

Gingrich se povukao iz Kongresa 1999. godine i otada je koncentriran na pisanje knjiga i iznošenje konzervativnih političkih stavova, posebno o vanjskopolitičkim pitanjima. Prije nekoliko mjeseci kritizirao je pristup predsjednika Obame vanjskoj politici na jednoj konzervativnoj konferenciji u Washingtonu. "Administracija predsjednika Obame je u krivu što se tiče terorizma, Irana, Muslimanskog bratstva, Hezbolaha, a biti u krivu oko toliko pitanja nacionalne sigurnosti užasno je opasna stvar".

Ankete javnog mnijenja pokazuju da je Newt Gingirch i dalje polarizirajuća osoba, kao što je bio devedesetih godina. Obično ga se svrstava u prva četiri od pet potencijalnih predsjedničkih kandidata, međutim, javnost u cjelini je podijeljena oko njega. Nedavna anketa koju su proveli Reuters i Ipsos pokazuje da 35 posto ispitanika ima pozitivno mišljenje o njemu, dok 38 posto ima negativno. On je popularan kod konzervativaca zbog svoje borbene prirode i stavova o vanjskoj politici. Međutim, društveni konzervativci odavno imaju rezerve oko njegovog javnog priznanja bračne nevjere i dva neuspjela braka.

Gingrich je upao u republikansku utrku kojoj je dugo trebalo da se uobliči i u kojoj sudjeluje ne manje od desetak potencijalnih kandidata koji razmatraju utrku za Bijelu kući ili su već poduzeli početne korake kako bi ispitali svoje izglede. Politički analitičari kažu da ne postoji jasni vodeći kandidat u ovom trenutku za republikansku nominaciju, međutim, bivši guverner savezne države Massachusetts Mitt Romney ima umjereno vodstvo u prvim anketama.

Drugi republikanci koji su poduzeli inicijalne korake uključuju bivšeg guvernera Minnesote Tima Pawlentyja, bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma, bivšeg guvernera New Mexica Garyja Johnsona, kongresnika iz Teksasa Rona Paula i poslovnog čovjeka iz Georgije Hermana Caina, jedinog Amerikanca afričkog podrijetla koji je zasad iskazao interes za republikansku nominaciju.

Druga skupina potencijalnih kandidata odvaguje hoće li se uključiti u izbornu utrku. Među njima se nalaze guverner Indiane Mitch Daniels, kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann i bivši guverner savezne države Utah Jon Huntsman, koji je do nedavno bio američki veleposlanik u Pekingu. Kao dodatak, newyorški biznismen Donald Trump kaže da će o svojoj kandidaturi odlučiti sljedeći mjesec.

Politički analitičari kažu da se republikanska utrka za izbore 2012. sporo oblikovala, posebno u usporedbi s prije četiri godine kad je nekoliko kandidata u ovo vrijeme već ušlo u bitku za predsjednmičku nominaciju. Matt Dallek predaje političke znanosti u Centru Washington pri Sveučilištu Kalifornije: "Ne postoji jednostavno ta razina uzbuđenja koju biste očekivali, posebno uzevši u obzir kako su efikasni bili republikanci posljednja četiri desetljeća u identificiranju glavnog kandidata vrlo rano u utrci i njegovom uključivanju u predsjedničku utrku".

Očekuje se da će u nekoliko sljedećih tjedana još neki kandidati službeno objaviti svoje namjere. Međutim, zasad postoji vrlo malo naznaka da dvoje guvernera s velikim brojem lojalnih pristaša - Mike Huckabee iz Arkasasa i Sarah Palin iz Aljaske – aktivno poduzimaju korake prema svojoj kandidaturi za stranačku nominaciju.

XS
SM
MD
LG