Linkovi

Predsjednik Obama predvodio minutu šutnje za žrtve napada u Tucsonu


Predsjednik Obama, prva dana Michaelle i osoblje na Južnom travnjaku Bijele kuće obilježavaju minutu šutnje
Predsjednik Obama, prva dana Michaelle i osoblje na Južnom travnjaku Bijele kuće obilježavaju minutu šutnje

Državna tajnica Hillary Clinton je danas u Abu Dabiju nazvala napadača Jareda Loughnera "ekstremistom", a ranjenu kongresnicu Giffords je opisala kao "krasnu nevjerojatno hrabru mladu ženu"Predsjednik Obama pozvao je na trenutak šutnje, koji će se održati danas u Bijeloj kući, u čast žrtvama ovog oružanog napada

Predsjednik Barack Obama predvodio je u ponedjeljak minutu šutnje za žrtve napada u Arizoni u kojem je 6 osoba ubijeno, a 14 ranjeno, uključujući i članicu Zastupničkog doma Gabrielle Giffords. Predsjednik i prva dama Michaelle Obama obilježili su minutu šutnje u Bijeloj kući, a osoblje i posjetitelji zaustavili su sve aktivnosti. S radom je stala i burza u New Yorku. Državna tajnica Hillary Clinton, koja je u Abu Dabiju, nazvala je napadača Jareda Loughnera "ekstremistom", a ranjenu kongresnicu Giffords je opisala kao "krasnu nevjerojatno hrabru mladu ženu". U trenutku napada u subotu gospođa Giffords je održavala skup sa svojim biračima. Među ubijenima se nalazi i jedan savezni sudac i devetogodišnja djevojčica.

Predsjedatelj Zastupničkog doma američkog Kongresa John Boehner rekao je da ranjavanje kongresnice Gabrielle Giffords neće zaustaviti njene kolege u donjem domu Kongresa da obavljaju svoje dužnosti, iako će odgoditi glasovanja zakazana za ovaj tjedan, uključujući i ukidanje zakonske mjere o reformi sustava zdravstvene zaštite. Zastave na Bijeloj kući i ostalim javnim i vojnim zgradama cijeli tjedan bit će spuštene na pola koplja.

Predstavnici bolnice u Arizoni su priopćili da je kongresnica Gabrielle Giffords još uvijek u kritičnom stanju, ali da su "oprezno optimistični" oko njenog oporavka nakon što je u subotu pogođena hitcem u glavu u Tucsonu. Dr. Peter Rhee s kliničke bolnice Sveučilišta Arizone rekao je novinarima da se gospođa Giffords nalazi u medicinski induciranoj komi dok se počinje oporavljati od kirurškog zahvata.

U nekoliko video snimaka na YouTubeu osoba pod imenom Jared Loughner kritizira američku vladu i poziva na uvođenje nove valute. Vlasti proučavaju te snimke. U ožujku prošle godine gospođa Giffords bila je jedna od najmanje deset članova Zastupničkog doma kojoj su prijetili zbog podrške zakonskom prijedlogu o reformi zdravstvene zaštite. Ulaz u njen ured u Tucosnu bio je vandaliziran. U studenom gospođa Giffords je izabrana na treći mandat u Zastupničkom domu. Prvi je put izabrana u Kongres 2006.

XS
SM
MD
LG