Linkovi

Avion balon


Avion balon
Avion balon

Aeros Corporation u Kaliforniji radi na razvoju novog aviona za prevoz tereta, a moguće i putnika. Riječ je o neobičnoj kombinaciji balona i aviona, koji koristi novu tehnologiju i može se koristiti u komercijalne kao i vojne svrhe.

Novi avion Korporacije Aeros, nazvan je Aeroscraft, i dizajniran je da nosi preko 50 tona tereta do hiljadama kilometara udaljenih destinacija.

Probni model, iz fondova američkog Ministarstva odbrane, se gradi u okolini Los Angelesa u ogromnom hangaru kojeg je nekad mornarica koristila za svoje helijumom punjene balone za izvidjanje. Ova probna letjelica je dugo 75 metara, široka 30, i trebala bi biti spremna krajem sljedeće godine.

Edward Pevzner iz kompanije Aeros kaže da će letjeti u teško dostupna mjesta:

"Na sjever Kanade, Aljasku, gdje velike naftne kompanije eksploatišu naftu i plin, kao i region Amazona i u dijelove Afrike koji su jako slabo razvijeni."

Avion balon
Avion balon

Inžinjer aeronautike, Tim Kenny kaže ključ sistema je nova tehnologija koja avionu omogućava da se vertikalno diže i spušta bez odbacivanja ili dodavanja tereta, kao što se radilo na konvencionalnim balonima i cepelinima. Avion će ponekad biti lakši, ponekad teži od zraka oko sebe.

"Kroz cijelu konstrukciju aviona biće ubrizgan helijum, i uz to ćemo imati promjenljivi potisni sistem", objašnjava Kenny.

Helijum će omogućiti podizanje aviona, a kada se helijum komprimira, avion gubi potisak i može se spustiti.

Kontrolu i dodatni pogon će pružati motori sa propelerima koje će napajati klasično gorivo za avione.

Avion balon
Avion balon

Inžinjer Tim Kenny kaže da je nova tehnologija omogućila da se napravi lagan, ali izuzetno čvrst avion:

"Napredak u oblasti kompozitnih materijala je motivirao i unaperijedio ovu industriju. Oni su sada u stanju kombinirati kompozite sa aluminijumom i napraviti laganu strukturu konstrukcije i dijelova aviona."

Ovaj probni model bi trebao poletjeti u drugoj polovini naredne gopdine. Ako sve bude po planu na tržištu bi se u narednih nekoliko godina mogla naći i veća verzija ovog neobičnog aviona.

Vojska je zainteresirana za njegov potenicijal, kao i industrija. Komercijalna primjena uključuje prebacivanje na teško dostupna mjesta ogromnih turbina koje energiju vjetra pretvaraju u električnu. Iz kompanije kažu da bi avion, nakon što se dokaže u prevozu tereta mogao biti modificiran da nosi i putnike.

XS
SM
MD
LG