Linkovi

Američki Indijanci imaju zamjerku na kodno ime operacije protiv Bin Ladena


Američka vojska ima tradiciju davanja indijanskih imena i naziva opremi i oružju. Na slici je helikopter Iroquois
Američka vojska ima tradiciju davanja indijanskih imena i naziva opremi i oružju. Na slici je helikopter Iroquois

Kodno ime operacije hvatanja Bin Ladena je bilo Geronimo, dato po legendarnom indijanskom ratniku

Pra-praunuk legendarnog indijanskog ratnika plemena Apache, Geronima, je kritizirao korištenje imena njegova slavnog pretka kao kodno ime racije na sklonište Bin Ladena u Pakistanu.

Harly Geronimo je rekao da je činjenica da je korišteno to ime skandalozna uvrijeda i greška, bez obzira je li to bio kod operacije ili kodno ime za samog Bin Ladena.

Mediji su izvijestili da su američki zvaničnici saopćili da je Geronimo bilo kodno ime operacije, odnosno njenog uspjeha, a kodno ime za Bin Ladena je bilo Jackpot.Ministarstvo obrane kaže da nije bilo nikakve namjere nepoštovanja prema američkim Indijancima, već upravo suprotno.

Geronimo je bio pripadnik plemena Apache i predvodio je hrabru, ali neizjednačenu borbu proti meksičkih i američkih snaga s kraja 19 stoljeća koje su željele proširiti teritorij na račun indijanske zemlje.
Predao se 1886. i zatvoren je u zatvor Fort Sill u Oklahomi, gdje je 1909. umro od upale pluća.

Predsjednik Nacionalnog Kongresa Američkih Indijanaca je zatražio formalnu ispriku od predsjednika Obame. U saopćenju se podsjeća da je do sada u ratovima u Iraku i Afghanistanu život izgubio 61 američki iIndijanaca, a blizu 500 ih ranjeno.

Pentagon inače ima tradiciju davanja indijanskih imena i naziva i operacijama, ali i oružju i opremi, poput helikoptera Apache, i raketa Tomahawk.

XS
SM
MD
LG