Linkovi

Minhen: U jednom stanu pronađena ukradena umjetnička djela iz doba nacističke Njemačke


Procjenjuje se da su umjetnine pronađene u stanu Corneliusa Gurlitta vrijedne više od milijardu dolara.

Njemački medijski izvještaji navode da su vlasti zaplijenile oko hiljadu i po umjetničkih dijela u jednom stanu u Minhenu 2011. Djela, među kojima su slike Picassa, Matissa i Chagalla, su se vodila nestalim 70 godina i vjeruje se da su bila privatna imovina koju su konfiskovali nacisti. Kako izvještava Zlatica Hoke, vlasnici ovih umjetničkih dijela su najvjerovatnije bile jevrejske obitelji.

Njemački magazin Focus je u nedjelju izvijestio da je Cornelius Gurlitt, vlasnik stana u Minhenu, od svog oca naslijedio nestala umjetnička djela. Hildebrand Gurlitt je bio direktor muzeja kojeg su nacisti uposlili da djela proda u inostranstvu, ali je on neka sačuvao za sebe. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je reporterima jučer rekao da tužitelji u Bavarskoj dobijaju podršku federalne vlade koja šalje stručnjake za umjetnine koje su ukrali nacisti. On nije potvrdio niti porekao izvještaj objavljen u Focusu.

Njemačka vlada je svjesna ovog slučaja već par mjeseci i zbog toga objelodanjujemo informacije da pružamo pomoć slanjem stručnjaka, rekao je gospodin Seibert.

Stručnjaci kažu da je u nacističkoj Njemačkoj od jevrejskih trgovaca konfiskovano 20 hiljada umjetničkih djela, od kojih mnoga još uvijek nisu pronađena. Kada budu pronađena, njih obično preuzmu potomci bivših vlasnika. Ruedriger Mahlo je predstavnik Jeverejskog udruženja za materijalno blago u Njemačkoj.

Slučaj Gurlitt pokazuje obim organiziranih pljački umjetnina u muzejima i privatnim kolekcijama u nacističkoj Njemačkoj, kada su djela bila privatno vlasništvo jevrejskih vlasnika. On također pokazuje i nedostatak transparentnosti u trgovini umjetninama, jer nije bilo nikakve istrage o porijeklu djela koja je Gurlitt prodao. Također taj je slučaj otkriven 2011, a u javnosti je objelodanjen tek sada, kaže Ruediger Mahlo.

Magazin Focus navodi da je slučaj otkriven nakon rutinske carinske provjere na jednom vozu na putu između Švajcarske i Minhena 2010. Carinski zvaničnici su pronašli da 80 godišnji Gurlitt sa sobom nosi oko 12 hiljada eura, koje je, kako se navodi, zaradio na prodaji umjetničkih djela u jednoj švajcarskoj galeriji. Procjenjuje se da su umjetnine pronađene u njegovom stanu vrijedne više od milijardu dolara. Ruediger Mahlo kaže da se mora istražiti porijeklo svakog djela pojedinačno i da se mora zabilježiti u bazu podataka izgubljenih umjetničkih djela u Magdeburgu.
Ukradena umjetnička djela iz doba nacističke Njemačke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG