Linkovi

Berlin: Sistem socijalne brige preplavljen brojem migranata


Lokalni volonteri kažu da je sistem socijalne brige za izbjeglice u Berlinu preplavljen brojem migranata koji se prihavljuju za azil, i pozivaju lokalne vlasti da poduzmu hitne korake kako bi se riješili, kako navode, nehumani uvjeti u centralnom uredu za registraciju. Iz glavnog grada Njemačke se javlja Henry Ridgwell.

Ured socijalnih usluga u Berlinu je mjesto na kojem se izbjeglički snovi o novom životu u Njemačkoj često suočavaju sa realnošću. Podignuti su veliki šatori za procesiranje migranata. Afganistanski izbjeglica Khaudnazar tu čeka od 8 sati ujutro. Svaki put kada dođe na vrh reda, kažu mu da se vrati sutradan.

Svako jutro kada ovdje dođem, uđem u ured i okrenu me nazad i kažu da dođem sutra. Onda tu dođem sutra, i onda mi opet kažu isto, kaže on.

Haos u centru traje već mjesecima.Mnogi od ovih migranata kažu da tu već nekoliko sedmica dolaze svaki dan samo kako bi pokušali ugovoriti sastanak sa predstavnicima socijalnih usluga. Ali čini se da su brojevi isuviše veliki za lokalne vlasti.

Afganistanski tinejdžer Mohamed kaže da tu boravi 24 dana bez ikakve pomoći, ili novca. Timovi lokalnih volontera dijele topla pića i hranu. Javne donacije u odjeći stižu svakog sata, i njih sortiraju volonteri izbjeglice i lokalni stanovnici.

U Njemačkoj je zima, i još uvijek imamo ljude koji stižu bez cipela, bebe bez cipela, jakni ili rukavica, kaže Kurt Kettler, iz volonterske grupe Moabit Hilft.

On optužuje njemačku vladu da nije ispunila svoju obavezu da se pobrine o izbjeglicama.

Njemačka ne može prihvatiti sve ljude, očigledno, ali mi imamo financijsku moć, odnosno ima je EU. Trebali bi biti malo fleksibilniji, i u ovakvim krizama moraju biti mnogo brži, kaže Kurt Kettler.

Među nekim izbjeglicama postoji razočarenje. Ali neki hvale pomoć koju su dobili.

Dali su mi cipele i odjeću, to je dobro. Za mene je ovo zemlja broj jedan, kaže Hersh Ahmad, izbjeglica iz Iraka.

Njemačka je zemlja broj jedan za milione migranata. Ali ti brojevi prijete da će oslabiti sisteme koji su uspostavljeni kako bi pružili najosnovniju brigu.

XS
SM
MD
LG