Linkovi

Angela Merkel predvodila skup u Berlinu protiv rasizma i ksenofobije


Ne samo zbog onog što se prije nekoliko dana desilo u Parizu, pitanje islamizacije Evrope ovih je dana vruća tema, posebno u Njemačkoj, od ulica mnogih njemačkih gradova do najvišeg političkog i državnog nivoa. O tome je i jučer tokom posjete Turskoj govorila njemačka kancelarka Angela Merkel, istakavši, između ostalog da je islam dio njemačkog društva.

Gospođa Merkel je i danas, govoreći u Berlinu na velikom okupljanju Nijemaca koji podržavaju multikulturalnost i vjersku toleranciju, naglasila da će njena vlada pribjeći svim mogućim načinima kako bi se borila protiv netolerancije i diskriminacije i da je isključivanje odredjenih grupa iz društva vrijedno ljudskog prezira.

Prosvjedi protiv islamizacije Evrope, jučer u Berlinu
Prosvjedi protiv islamizacije Evrope, jučer u Berlinu

Ove izjave gospođe Merkel uslijedile su dan nakon što je najmanje 25 hiljada prosvjednika protiv Islamizacije Evrope marširalo u Drezdenu, zahtijevajući potpunu reformu njemačkih imigracionih zakona i okončanje multikulturalizma.

Medjutim, gotovo 4 puta više Nijemaca je sudjelovalo u kontra - prosvjedima protiv rasizma diljem Njemačke. Pokret sa sjedištem u Dresdenu, PEGIDA, ili Patriotski Evropljani protiv Islamizacije Zapada, su imali manji broj pristalica na svojim okupljanjima i u drugim gradovima Njemačke.

Ovo sve predstavlja veliki izazov za gospodju Merkel, u čijoj konzervativnoj stranci ima onih koji takodjer vjeruju u reformu imigracionih zakona, a članovi nove krajnje desne partije, AFD - Alternativa za Njemačku, su u savezu sa PEGIDOM. Najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je provela fondacija Bartelsmann je pokazalo da se 57 posto Nijemaca smatra ugroženim od strane Muslimana. Ta anketa je provedena prije napada na francuski satirični magazin.

Govoreći na današnjem okupljanju, njemačka kancelarka je izmedjuostaloga rekla:

Moramo znati da ima onih koji propovijedaju mržnju, onih koji svoju vjeru zloupotrebljavaju da bi prvodoili svoje namjere. Užasni dogadjaji u Parizu su žalosno podsjećanje na to. Mi sada moramo upotrijebiti sva moguća sredstvakoja su na raspolaganju , kao jedna ustavna država, da se borimo protiv netolerancije, i nasilja. .....Isključiti grupe ljudi iz društva jer su druge vjere, to se ne radi u slobodnoj državi kakva je naša. To nije u skladu sa onim što Njemačka jest. I to je vrijedno prezira. Xenophobia, rasizam, ekstremizam - nemaju mjesta kod nas. Borimo se da osiguramo da im ne bude mjesta ni drugdje, kazala je njemačka kancelarka.


Izjavu Angele Merkel da je Islam dio njemačkog društva su objavili svi mediji u Njemačkoj, a kritizirali mnogi političari, medju njima Wolfgang Bosbach, veteran njene Stranke Kršćanskih Demokrata.

Tokom prošle godine Njemačka je podigla broj primalaca azila na najviši nivo u posljednjih 20 godina, a primila je i 200 hiljada izbjeglica iz Syrije. Njemačka inače ima jednu od najnižih stopa nataliteta u Evropi, a zakon o prijemu velikog broja stranaca je jedan od načina da se vlada bori protiv bijele smrti.

XS
SM
MD
LG