Linkovi

Njemačka radi na boljem integriranju imigranata


Best Seller Thilo Sarazzina o problemu imigracije u Njemačkoj
Best Seller Thilo Sarazzina o problemu imigracije u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno izjavila da je multi kulturalizam propao u Njemačkoj. Njena izjava označava pomak u odnosu na njeno ranije liberalno gledište na imigraciju , koje je inače donekle bilo u suprotnosti s tvrdjim gledanjem na imigraciju jednog krila njene stranke. U isto vrijeme je u NJemačkoj best sellerom postala knjiga bivšeg člana izvršnog odbora njemačke Bundesbanke Thilo Sarazzina o tome kako se mnogi imigranti u Njemačkoj ne mogu integrirati u društvo.


Izjava gospodje Merkel je izazvala priličan šok:

Multikulturalni pristup - to da živimo zajedno sretni u ovoj zemlji, je potpuno propao., kazala je ona.


Njeni komentari odražavaju stajališta bivšeg njemačkog bankara, opozicionog političara i pisca, Thillo Sarrazina, koji je ustvrdio

Ekonomski i kulturni problemi s integriranjem imigranata iz islamskih zemalja imaju negativan utjecaj na ekonomski i socijalni milje evropskih zemalja koje primaju imigrante.

Sarrazin je poznat po kontroverzi koju je izazvala njegova knjiga Njmačka je sama kriva, u kojoj tvrdi da muslimanski imigranti ne doprinose društvu. Knjiga je imala veliki odjek.

Bianca Kreumer, vlasnica knjižare Dussman, govori:
To je veliki best seller, od prvoga dana kada je izašla, i sjajno se prodaje.

Novinar Dmitri Belinski se pita šta knjiga nudi:

Mislim da su neki dijelovi provokativni, ja mu lično ne vjerujem, ali želim vidjeti cijeli kontekst.

U berlinskom naselju Kreutzberg živi veliki dio imigranata. Tu se vide žene pokrivene maramama, etnički restorani i pijace koje nude robu za brojne Turke koji tu žive.

Ismail Karayuz živi u Berlinu od djetinjstva. On je vlasnik lokalnog biznisa, govori njemački, plaća porez i kaže da čini sve kako bi doprinio društvu. Ipak, kaže da mu je naslijedje tursko i ne osjeća se Nijemcem.

Ismail Karayuz, turski imigrant govori da ga društvo nije istinski prihvatilo kao Nijemca, i dodaje:

Ali ja jesam dio društva, ja ovdje živim.

Njemački zvaničnici kažu da jedan manji dio imigranata ne čini nikakve napore da se uključi u društvo, i da bi vlada trebala nešto učiniti oko toga. Član Parlamenta Michael Fuchs vjeruje da imigranti koji ne nauče jezik, i ne trude se, trebaju izgubiti socijalnu pomoć.

Sistem socijalne pomoći ima moć da ukine beneficije na primjer, za obitelji koje ne šalju djecu u školu, kaže on.

Njemački bankarski centar, Frankfurt, ima više imigranata nego i jedan drugi grad, a zvaničnici ulažu napore da im omoguće da se uključe u društvo. Škole za odrasle nude besplatne kurseve jezika i kulture za one koji ne mogu platiti. Direktor škole za njemački Bernt Eckhardt kaže da zakon na to obavezuje.

Vlada zahtijeva da, ako želite ostati u zemlji, morate naučiti jezik dovoljno da se uključite u društvo., kaže Eckhardt.

Pakistanska imigrantica Tasneem Gul je došla prije 6 mjeseci. Iako kod kuće govori svoj jezik, odlučna je naučiti njemački što je moguće prije:

Jezik je jako važan za sve imigrante, ako ga ne naučiš, ne možeš preživjeti u ovoj zemlji.


Kancelarka Merkel je nedavno sa svojim turskim kolegom razgovarala o imigraciji. Usprkos njenim oštrim riječima da multi kulturalnost propada, ipak je nastojala naglasiti da se ne protivi imigraciji generalno, nego samo da želi bolje integriranje u društvo. Jedan od znakova da se stvari kreću u tom pravcu je i njemački nacionalni nogometni tim. Gotovo pola od igrača , kao i njegova najveća zvijezda, su porijeklom Turci.


aa
XS
SM
MD
LG