Linkovi

Njemačka ekonomija: Lokomotiva sa kočnicama


Dvadeset pet godina nakon pada Berlinskog zida ujedinjena Njemačka izrasla je u najbogatiju zemlju Evrope. Mada ekonomski najsnažnija, njemačka ekonomija nije bez problema, a najveći je razlika između nekadašnjeg zapadnog i bivšeg istočnog dijela zemlje. Još uvijek su pod krupnim znakom pitanja subvencije kojima se, sa bogatog njemačkog zapada, podstiče ekonomski rast i ujednačavanje životnog standarda u nekadašnjem istočnom dijelu. U posljednje vrijeme krupan problem su i tenzije u odnosima sa Rusijom, izložene snažnom političkom i ekonomskom pristisku zbog politike koju Moskva vodi prema Ukrajini. Te tenzije ugrožavaju njemački izvoz u Rusiju i dovode u pitanje urednost snabdijevanja ruskim prirodnim plinom, što bi se negativno moglo odraziti na dalji ekonomski rast Njemačke.

Za sadašnja ekonomske nelogičnosti, kao izvor, ekonomskih problema ilustrativni su primjeri dva njemačka grada, Dresedena i Dortmunda.

Dresden je krajem Drugog svjetskog rata, nakon obimnog bombardovanja savezničkih snaga, bio potpuno razoren grad. Poslije rata, pod vlašću komunističkog režima Istočne Njemačke, dobrim dijelom je obnovljen. Od 1990. godine i ujedinjavanja dvije Njemačke, finansijskom podrškom i ulaganjima iz bivšeg zapadnog dijela Dresden je procvjetao, i industrijski i kulturno.

Za zamjenika gradonačelnika Dresdena Dirka Hilberta, ubrzan razvoj tog i drugih gradova njemačkog istoka je najbolji primjer opravdanosti ujedinjavanja dvije Njemačke:

"Tri grada, Dresden, Leipzig i Jena su očiti primjeri dobro vođene i realizirane strukturalne transformacije."

U poređenju sa Dortmundom, nekada jakim industrijskim gradom, Drezden je sada u velikoj prednosti. Stopa nezaposlenosti u Dortmundu je preko 12 odsto, dvostruko veća od njemačkog prosjeka, a grad je u bužetskom dugu od više miliona dolara. Dortmund je jedan od gradova zapadnog dijela koji su od 1990. godine, godine ujedinjenja, morali uplaćivati velike sume obaveznog poreza solidarnosti kojima je pomagan ubrzani rast životnog standarda istočnog dijela.

Sada, 25 godina kasnije, gradonačelnik Dortmunda Ullrich Sierau građanima ne može objasniti zašto grad i dalje mora plaćati tu vrstu poreza:

"Gradovi na zapadu moraju se kreditno zaduživati da bi pomagali gradovima na istoku. To je nelogično. Moramo upadati i dugove da i dalje pomažemo gradove na istoku kojima ide dobro."

Njemačka kancelarka Angela Merkel doprinos zapadnog dijela zemlje ubrzanom ekonomskom rastu istočnog ocjenjuje kao ispunjenje nada nakon ujedinjenja:

"Uz ogromnu podršku iz bivše Zapadne Njemačke, istočni dio je uspio uhvatiti korak. Danas smo svjedoci procvata koji je prije 25 godina obećao tadašnji kancelar Helmut Kohl."

Nad daljim ekonomskim usponom sadašnje, ujedinjene Njemačke, krupan je oblak. Zbog podrške Moskve separatistima na istoku Ukrajine, Njemačka i druge zapadno-evropske zemlje i Sjedinjene Države nametnule su Rusiji snažne ekonomske sankcije. Rusija je odgovorila ograničavanjem uvoza iz tih zemalja.

Glavni ekonomista Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskh komora Volker Treier očekuje da će njemački izvoz u Rusiju pasti za 20 procenata:

"Na području nekadašnje Istočne Njemačke dosta je malih i srednjih firmi koje su usmjerene na rusko i ukrajinsko tržište. I te firme su zaista pogođene krizom u Ukrajini i ruskim uvoznim restrikcijama. Niko ovdje ne govori o kompenzaciji tim firmama. Mada o tome imamo političke odluke, teret je na firmama."

Dalje pogoršavanje odnosa Rusije i Zapada zbog ruske politike prema Ukrajini moglo bi po Njemačku imati mnogo veće negativne posljedice nego po druge evropske zemlje. Uz to, usporavanje ekonomskog rasta u većini evropskih država i na drugim kontinetima dodatna su kočnica njemačkoj ekonomiji, lokomotivi ekonomskog rasta Evropske unije.

Njemačka ekonomija: Lokomotiva sa kočnicama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

XS
SM
MD
LG