Linkovi

Gerilsko baštovanstvo: Nova vrsta urbanih grafita


Gerilsko baštovanstvo: Nova vrsta urbanih grafita
Gerilsko baštovanstvo: Nova vrsta urbanih grafita

„Gerilski baštovani“ su građanski aktivisti koji transformiraju urbani pejzaž sadeći cvijeće na javnim prostorima bez dozvole.

U velikim gradovima širom svijeta, širi se nova vrsta urbane gerile. Međutim ti gerilci ne nose puške i pištolje, nego sade cvijeće. Pokret je nazvan „gerilsko baštovanstvo“, kao nova vrsta urbanih grafita i borbe za zaštitu životne sredine.

Jedne subotnje večeri Theresa Blaner, njen partner Doug i kućni ljubimac papagaj Gandalf, pokušavaju spasiti ovaj zaboravljeni dio njihovog washingtonskog susjedstva. Theresa i Doug su „gerilski baštovani“ - građanski aktivisti koji transformiraju urbani pejzaž sadeći cvijeće na javnim prostorima bez dozvole. Mogli bi ih zvati grafitima sa suncokretima i petunijama.

Vjerujem da su izabrali izraz gerila, jer se nekako pojavite i izgubite u kratkom vremenskom roku. Odaberemo mjesto i dođemo bez dozvole. Uradimo ono što treba da uradimo i - izgubimo se, kaže Theresa.

Zajednice gerilskih baštovana se šire u velikim urbanim sredinama - Londonu, Parizu, Los Anđelesu. Baštovani pišu blogove o svojim baštovanskim grafitima - često načinjenim krišom i pod okriljem noći. Često koriste internet - za glasanje o mjestu naredne „akcije“. Theresa kaže da je jedna od lokacija svojevremeno možda bila garaža, koja izgleda da je napuštena više od godinu dana.

Mjesto nije privlačno, ali ima velike mogućnosti, kaže Theresa.

Kenneth Moore piše blog o kućnom baštovanstvu u Washingtonu. On kaže da je u gerilskom baštovanstvu važno koristiti biljke koje ne zahtijevaju veliku njegu.

Svrha gerilskog baštovanstva je da se sadi tamo gdje se ne održava. Da se sadi tamo gdje inače neće nastati nešto lijepo…. Ovo je sasvim lijepo… ali je takođe i vandalizam, kaže on.

Čini mi se da smo naprosto izašli napolje i počeli da sadimo šta god smo imali. Ako donesete nešto, imate pravo da kažete gdje ćete da ga zasadite. Ja sam donijela jedan žbun i neke irise. Noću mirišu kao ljubičice, kaže jedna od aktivistkinja.

Gerilski baštovani često biraju istaknute lokacije da bi uputili poruku o zaštiti sredine -kanalizacioni otvor ili napuštenu kutiju za novine. Međutim, Theresa kaže da njeni gerilci više vole da stvaraju stalne urbane bašte koje ljudi - i opštinski radnici - kasnije neće moći da unište.

Ne volim da vidim da se biljke suše. Želja mi je da dobiju priliku da prežive i da se šire, kaže Theresa.

Gerilske bašte se povezuju sa zajednicom iz koje potiču. Theresin skriveni baštenski plac je privukao ovog 62-godišnjeg vijetnamskog veterana.

To je zaista divan gest. I biće izuzetno korisno, kaže Thomas Crenshaw.

Ako mogu vidjeti da su četiri osobe uzele ovaj plac i za nekoliko sati ga pretvorile u nešto lijepo, shvatiće da bi isto mogli i sami da urade tokom svakodnevne šetnje, kaže Theresa.

Ovi placevi sada možda ne izgledaju naročito privlačno. Ali kada dođe proljeće, umjesto popucalog betona, tu će biti cvijeće. Theresa i Doug se nadaju da će njihova najnovija gerilska bašta imati stvarnu šansu da opstane. Oni su večeras vjerovatno prekršili gradske propise o privatnom posjedu, ali ne očekuju da će imati probleme sa policijom.

Mi smo im najmanja briga. Subotnje večer u gradu? Sigurna sam da se tu događa daleko više stvari od baštovana koji sade biljke u mraku, kaže Theresa Blaner.

XS
SM
MD
LG