Linkovi

Georgia odaje poštu Johnu Lewisu


Kovčeg sa tijelom Johna Lewisa bio je izložen dva dana na Capitol Hillu u Washingtonu.
Kovčeg sa tijelom Johna Lewisa bio je izložen dva dana na Capitol Hillu u Washingtonu.

Savezna država Georgia odaće tokom dana poštu preminulom kongresmenu i borcu za ljudska prava Johnu Lewisu, čiji će kovčeg biti izložen u zgradi državne skupštine u Atlanti.

Građani će moći da odaju poštu Lewisu, a nadležni su apelovali na sve da, zbog pandemije, nose zaštitne maske.

John Lewis preminuo je prošle nedjelje poslije borbe sa rakom pankreasa. U Kongresu je 33 godine bio predstavnik distrikta koji uključuje i glavni grad Georgije, Atlantu.

Odavanje pošte preminulom kongresmenu i borcu za ljudska prava počelo je u subotu u Alabami, gdje je rođen.

Kovčeg sa njegovim tijelom bio je izložen i na Capitol Hillu u Washingtonu. Lewis je drugi afroamerički predstavnik u Kongresu kome je posthumno ukazana takva čast, poslije preminulog kongresmena Elijaha Cummings​a.

Dokumentarni film „Dobra nevolja” prikazuje život ikone za građanska prava - Johna Lewisa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi nazvala je Lewisa "savješću Kongresa".

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell​ je takođe hvalio Lewisa, rekavši da je "živio i radio u skladu sa važnim zadatkom koji je obavljao".

Borac za ljudska prava biće sahranjen na privatnoj ceremoniji, čemu će prethoditi služba u crkvi u kojoj je služio Martin Luther King.

John Lewis je bio jedan od lidera pokreta za građanska prava 60-ih godina. Sa samo 23 postao je bliski saradnik Martina Luthera Kinga i bio je jedini živi govornik čuvenog Marša na Washington 1963.

U gradsko vijeće Atlante izabran je 1981. godine, a u Kongres 1986. i od tada u Predstavničkom domu odslužio 17 mandata.

Guverner Georgije Brian Kemp je raspisao izbore za Lewisovo mjesto za narednih nekoliko mjeseci za 29. septembar, a glasači će na redovnim izborima u novembru izabrati predstavnika koji će na njegovo mjesto doći u januaru 2021.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG