Linkovi

Republikanci u Georgiji odbili Trumpovog izabranika za izbore


Georgia Gov. Brian Kemp speaks during a news conference at the State Capitol, April 3, 2021, in Atlanta, about Major League Baseball's decision to pull the 2021 All-Star Game from Atlanta over the league's objection to a new Georgia voting law.
Georgia Gov. Brian Kemp speaks during a news conference at the State Capitol, April 3, 2021, in Atlanta, about Major League Baseball's decision to pull the 2021 All-Star Game from Atlanta over the league's objection to a new Georgia voting law.

Republikanci u Geogiji u utorak su donijeli Donaldu Trumpu poraz u pokušaju da bira kandidata ovogodišnjim američkim međuizborima, birajući guvernera Briana Kempa i državnog tajnika Brada Raffenspergera unatoč Trumpovim naporima da ih smijeni.

Primarne pobjede Kempa i Raffenspergera označavaju veliki neuspjeh za bivšeg predsjednika, koji je vodio osvetničku kampanju protiv njih jer su odbili poništiti njegov izborni poraz 2020., za koji je lažno tvrdio da je rezultat prijevare.

Kemp je pobijedio bivšeg američkog senatora Davida Perduea, kojeg je podržavao Trump, sa 73% -22%, prema Edison Researchu. Ankete su predvidjele Kempovu pobjedu s biračima koji su podržavali njegovu konzervativnu politiku, koja je uključivala širok niz ograničenja glasanja donesenih prošle godine.

Iako su rezultati za Trumpa reputacijski udarac, oni ne mijenjaju činjenicu da republikanci imaju prednost da preuzmu kontrolu nad barem jednim domom Kongresa na izborima 8. novembra, što bi im dalo moć da donesu zakone koji bi zaustavili planove demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Raffenspergerova izravna pobjeda nad Jodyjem Hiceom kojeg je podržao Trump nije se očekivala. S obzirom na to da su ankete sugerirale tijesnu utrku, neki stručnjaci predviđali su da niti jedan od njih neće osigurati većinu, što će potaknuti drugi krug izbora. Umjesto toga, Edison Research je predvidio da je Raffensperger pobijedio s 52% prema 34%, nakon što je prebrojano 96% očekivanih glasova.

Konzervativni komentator Erick Erickson rekao je da je pobjeda Raffenspergera, na kojeg se zbog Trumpovih napada naširoko gledalo kao na "mrtvog čovjeka koji hoda", bila "velika dojava" u Georgiji da republikanci žele prestati s parnicama iz 2020.

"Georgijski republikanci vole Trumpa, ali su umorni od njegovih sr.nja i žele ići dalje", napisao je Erickson na Twitteru.

Noć nije bila totalni gubitak za Trumpa. Njegov izbor za američki Senat, bivša zvijezda američkog nogometa Herschel Walker, lako je osvojio republikansku nominaciju. A u Teksasu je glavni državni odvjetnik Ken Paxton kojeg podržava Trump pobijedio državnog povjerenika za zemljište Georgea P. Busha u drugom krugu nakon predizbornih izbora u martu.

Političko okruženje je postajalo sve povoljnije za republikance uoči međuizbora. Prema anketi Reuters/Ipsos dovršenoj u utorak, ocjena odobravanja predsjednika Joea Bidena pala je na 36%, što je najniža razina njegova predsjedništva, što odražava zabrinutost birača zbog inflacije.

Kemp će se suočiti sa Stacey Abrams, progresivnom aktivisticom za prava glasa koja je u utorak osigurala demokratsku nominaciju. U pobjedničkom govoru Kemp je nastojao prikazati Adamsa kao krajnje lijevog radikala koji je guvernerstvo vidio samo kao "odskočnu dasku" do Bijele kuće. Zakleo se da će ju pobijediti, kao i tijesno 2018. godine.

"Naša bitka je daleko od kraja", rekao je Kemp u govoru u kojem je zahvalio Perdueu na podršci. "Večeras počinje borba za dušu naše države kako bi se osiguralo da Stacey Abrams neće biti naš guverner ili sljedeći predsjednik."

Republikanci imaju prednost da osvoje većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa u novembru, iako analitičari kažu da demokrati imaju veće šanse zadržati kontrolu nad Senatom.

Neki republikanski čelnici izrazili su zabrinutost da bi Walkerova prošlost, uključujući optužbe za obiteljsko nasilje, mogla ugroziti njegove šanse protiv demokratskog američkog senatora Raphaela Warnocka u novembru.

Kemp je također mogao zadržati široku podršku jer je njegova politika, uključujući tvrdu liniju prema imigraciji i niže poreze, bila popularna među Trumpovom bazom. Tijekom govora, Kemp je hvalio svoj rad privlačenja ulaganja u državu.

"Svi uvijek predviđaju Trumpov pad, ali evo nas danas", rekla je Marci McCarthy, predsjednica Republikanske stranke okruga DeKalb, na zabavi u izbornoj noći u Perdueu. "Mislim da prisutnost predsjednika Trumpa među mnogim kandidatima danas govori sve."

Četiri druge države - Alabama, Texas, Arkansas i Minnesota - također su održale primarne izbore u utorak.

U Alabami, predstavnik Mo Brooks, koji je izgubio Trumpovu potporu nakon što je rekao da je vrijeme da se pomakne s izbora 2020., ide u drugi krug protiv Katie Britt kako bi odlučio tko će biti republikanski kandidat za mjesto u Senatu SAD-a. Britt je bio očiti lider, ali nije dosegao prag od 50% kako bi izbjegao drugi krug.

U Teksasu, predstavnik Henry Cuellar, umjereni demokrat, proglasio je pobjedu u uskom drugom krugu s progresivnom izazivačicom Jessicom Cisneros. Cisneros je, međutim, reklada je pretijesno za proglašenje. Glavni mediji tek trebaju projicirati pobjednika.

Oba kandidata bila su oko 50% s 92% glasova prebrojanih u ranim satima u srijedu, prema Edison Researchu.

Drugdje u Georgiji, Lucy McBath pobijedila je Carolyn Bourdeaux u rijetkom natjecanju u kojem su dva aktualna demokratska predstavnika SAD-a suprotstavili jedan drugome nakon što su republikanski zastupnici precrtali tu poziciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG