Linkovi

Gruzija: Saakashvili priznao poraz


Bidzina Ivanishvili
Bidzina Ivanishvili

Čelnik "Gruzijskog sna," pobjedničke opozicione grupacije Bidzina Ivanishvili izjavio danas da bi želio biti izabran za novog premijera Gruzije

Mikhail Saakashvili, lider gruzijske vladajuće stranke i predsjednik Gruzije, priznao je danas poraz na parlamentarnim izborima u toj zemlji i u televizijski prenošenoj izjavi saopštio da će pobjedničkoj opzicionoj koaliciji i njenom lideru Bidzinu Ivanishviliju pružiti svu potrebnu pomoć u formiranju nove vlade Gruzije. Saakashvili će na predsjedničkoj funkciji ostati do kraja mandata koji ističe iduće godine.

Čelnik "Gruzijskog sna," pobjedničke opozicione grupacije Bidzina Ivanishvili izjavio je danas da bi želio biti izabran za novog premijera Gruzije i istakao da neće biti političkih represalija prema onima koji su bili uz dosadašnju vladu, kao ni prema onima koji su imali i imaju drugačije političke poglede u odnosu na opoziciju. Dodao je i to da će protiv svih onih koji su se ogriješili o zakone biti podignute odgovarajuće optužnice. Gruzijski put ka Evropskoj uniji i NATO-u neće biti preusmejaravan, takođe je istakao gospodin Ivanishivili.

Izbornu pobjedu Bidzinu Ivanishviliju i gruzijskoj opoziciji čestitali su i ruski premijer Dmitry Medvedev i američki ambasador Richard Norlund, a međunarodni promatrači ocijenili su da su parlamentarni izbori u Gruziji u cjelini bili fer i dobro organizirani.
XS
SM
MD
LG