Linkovi

George W. Bush namjeravao je 2004. smijeniti Richarda Cheneya


Richard Cheney i George Bush
Richard Cheney i George Bush

Na kraju, Richard Cheney nije bio smijenjen zbog toga što je predsjedniku 'pomagao da obavi posao'

Bivši američki predsjednik George Walker Bush napisao je memoare u kojima među ostalim navodi da je prije predsjedničkih izbora 2004. godine razmišljao o zamjeni za Richarda Cheneya, koji je tada bio dopredsjednik SAD.

Bivši američki predsjednik piše u knjizi sjećanja, koja uskoro dolazi na tržište, da je razmatrao Cheneyevu smjenu kako bi odgovorio na kritike da je on 'u svojim rukama koncentrirao ogromne ovlasti'.

Na taj način, piše George Bush, 'pokazao bih da situaciju kontroliram ja'. Ali, ipak, odustao je od smjene Richarda Cheneya zato što mu je, kako je pojasnio, dopredsjednik pomogao da “obavi posao” predsjednika države.

Bivši predsjednik George Bush osvrnuo se i na snažno zalaganje dopredsjednika Cheneya početkom prošlog desetljeća da se napadne Irak. Napisao je da se tijekom jednog ručka dopredsjednik okrenuo prema njemu i pitao ga – namjerava li 'konačno ukloniti Saddama Husseina'.

No George Bush brani svoju odluku o započinjanju ovog rata riječima da je to bilo 'u interesu i američkog i iračkog naroda'.

Priznao je i da je osobno odobrio korištenje istražne metode waterboarding, odnosno simuliranog utapanja, koja se primjenjivala na osumnjičenicima za terorizam.

U memoarima George W. Bush žali zbog spore reakcije njegove administracije na krizu nakon uragana Katrina, a pohvalio je odluku aktualnog predsjednika Baracka Obame o upućivanju novih pojačanja u Afganistan.

XS
SM
MD
LG