Linkovi

George Soros predao sinu upravljanje poslovnom imperijom


Arhiv - George Soros
Arhiv - George Soros

Milijarder George Soros predao je kontrolu nad svojom imperijom sinu Alexanderu, potvrdio je Sorosev portparol navode iz Wall Street Journala.

Soros, menadžer hedž fonda, filantrop i pobornik liberalne agende, ranije je rekao da nije želio da njegovu Fondaciju za otvoreno društvo preuzme jedno od njegovih petero djece.

Ali, govoreći o svojoj odluci da preda fondaciju i ostatak svoje imperije od 25 milijardi dolara svom 37-godišnjem sinu, koga zove Alex, stariji Soros je rekao da je "to zaradio".

U jednom intervjuu Alex je rekao da je "više politički angažovan" od svog oca i da planira da nastavi da donira porodični novac političkim kandidatima u SAD koji naginju ka ljevici.

On je za Wall Street Journal rekao da će proširiti prioritete fondacije kako bi uključili pravo glasa i abortus, kao i rodnu ravnopravnost.

Odbor Fondacije za otvoreno društvo izabrao je Alexa za predsjedavajućeg u decembru, a on sada upravlja političkim aktivnostima kao predsjednik Sorosovog komiteta za političku akciju.

Fondacija daje oko 1,5 milijardi dolara godišnje grupama koje podržavaju ljudska prava širom svijeta i pomažu u izgradnji demokratije, piše Wall Street Journal.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG