Linkovi

Bivši policajac osuđen na 2,5 godine za kršenje građanskih prava ubijenog Džordža Flojda


Mural u pomen Džordža Flojda (Foto: AP /Brian Inganga)
Mural u pomen Džordža Flojda (Foto: AP /Brian Inganga)

Tomas Lejn, bivši policajac iz Mineapolisa, osuđen je na 2 i po godine zatvora na osnovu federalne tužbe za kršenje građanskih prava u slučaju smrti Afroamerikanca Džordža Flojda maja 2020.

Lejn je osuđen zbog lišavanja Flojda medicinske njege. Flojd je preminuo od posljedica zahvata bivšeg policajca Dereka Šovina koji mu je koljenom pritiskao vrat.

Utvrđeno je da je Lejn držao Flojda za noge dok je Šovin koljenom pritiskao Flojda gotovo devet i po minuta.

Za krivično djelo kršenja Flojdovih građanskih prava osuđena su još dvojica bivših policajaca Tou Tao, Aleksandar Kueng i iščekuje im se izricanje kazne.

Tužilaštvo je za Lejna tražilo kaznu od šest i po godina zatvora, dok je njegov advokat zahtijevao nešto više od dve godine, navodeći da je odgovoronost tog bivšeg policajca bila najmanja.

Dereku Šovinu, bivšem policajcu osuđenom za ubistvo Džordža Flojda sud je, juna 2021, izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od dvadeset dve godine i šest mjeseci.

Flojdova smrt je pokrenula proteste zbog rasizma i policijske brutalnosti u brojnim gradovima širom Amerike i svijeta.

Betezda za Džordža Flojda i druge stradale
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG