Linkovi

Ubici Džordža Flojda još 21 godina zatvora po drugoj optužnici


FILE PHOTO: Former Minneapolis police officer Derek Chauvin is sentenced after being found guilty of the murder of George Floyd
FILE PHOTO: Former Minneapolis police officer Derek Chauvin is sentenced after being found guilty of the murder of George Floyd

Savezni sudija je u četvrtak, 7. jula osudio Dereka Šovena (Chauvin) na 21 godinu u zatvoru zato što je prekršio građanska prava Džordža Flojda (George Floyd), rekavši bivšem policajcu iz Mineapolisa da je njegov čin bio "jednostavno pogrešan" i "uvredljiv".

Sudija Pol (Paul) Magnuson je kritikovao Šovena zbog njegovih postupaka 25. maja 2020. godine, kada je koljenom po vratu pritisnuo Flojda na pločnik više od devet minuta, zbog čega je na kraju i preminuo.

Flojdova smrt je prouzrokovala proteste širom svijeta, kao vid obračuna protiv policijske brutalnosti i rasizma.

"Zaista ne znam zašto ste učinili to što ste učinili. Staviti svoje koljeno na nečiji vrat dok ta osoba ne izdahne je jednostavno pogrešno... vaše ponašanje je pogrešno i uvredljivo", rekao je Magnuson.

Sudija koji je predsjedavao na procesu protiv ostale trojice policajaca koji su bili na licu mjesta, okrivio je samo Šovena za to što se dogodilo.

On je bio po činu najviše rangirani policijski službenik, i nije se obazirao na pitanja svojih kolega da li bi Šoven trebalo da bude okrenut na stranu.

"Apsolutno ste uništili živote tri mlada policajca time što ste tada preuzeli komandu", rekao je Magnuson.

Šovenov advokat Erik Nelson je tražio kaznu od 20 godina, tvrdeći da se njegov klijent kaje te da će to i pokazati sudu. Ipak, Šoven se u svom kratkom obraćanju nije direktno izvinio niti je izrazio žaljenje Flojdovoj familiji.

Kada je prošle godine postignut sporazum o priznanju krivice, Šoven je po prvi put priznao da je koljenom pritisnuo Flojdov vrat, iako je on govorio "ne mogu da dišem", nakon čega je afroamerikanac pao u nesvijest – a u konačnici i preminuo.

Magnuson nije odredio datume za izricanje kazne trojici policajaca koji su takođe bili na mjestu zločina – Tou Thao, J. Alexander Keung i Thomas Lane – koji su u februaru optuženi za kršenje građanskih prava na saveznom nivou.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG