Linkovi

George Clooney debituje na Broadwayju


 George i Amal Clooney (Foto: Alberto Pezzali/Invision)
George i Amal Clooney (Foto: Alberto Pezzali/Invision)

George Clooney će sljedeće godine debitovati na Broadwayju u projektu koji je dobro poznat holivudskoj zvijezdi: „Laku noć, i sretno” („Good Night, and Good Luck”).

Clooney će igrati legendarnog TV novinara Edvarda R. Murrowa u scenskoj adaptaciji filma iz 2005. koji mu je donio nominaciju za Oscara i bio je među kandidatima za najbolji film.

„Čast mi je, poslije svih ovih godina, što se vraćam na scenu, a posebno na Broadway, umjetničku formu i mjesto kome svaki glumac teži”, naveo je Clooney u saopštenju.

Predstava „Laku noć i sretno” - koju će režirati David Cromer - biće premijerno prikazana na Broadwayju u proljeće 2025. u Shubert teatru. Ponovo će scenario zajedno da pišu Clooney i Grant Heslov.

U 90-minutnom crno-belom filmu Strathairn je igrao ulogu Murrowa i prirodno je da se pretvori u predstavu: radnja puna dijaloga odvija se na nekoliko setova. Naslov potiče od Murrowog potpisivanja TV emisije „See It Now”.

Ključni dio Clooneyjevog filma prikazao je Murrowu borbu da održi podršku rukovodilaca CBS-a za kritičko izvještavanje o republikanskom senatoru Josephu McCarthyju, poznatom po optuživanju državnih službenika za nelojalnost. Clooney je igrao kokreatora emisije „See It Now” Freda Friendlyja, koji je odolio intenzivnom pritisku i obezbijedio da izvještaji dođu u etar.

Murrow, koji je umro 1965. godine, smatra se jednim od arhitekata američkih vijesti.

„Edvard R. Murrow je djelovao na osnovu neke vrste moralne jasnoće koja je rijetka u današnjem medijskom pejzažu. Postojala je neposrednost u tim ranim televizijskim prenosima uživo koji se danas mogu efikasno uhvatiti samo na sceni, pred publikom uživo”, navodi Cromer u saopštenju.

Clooneyjevi su poznati u svijetu novinarstva. Otac, Nick Clooney, radio je kao voditelj TV vijesti u raznim gradovima. Takođe je pisao kolumnu u novinama u Cincinnatijui predavao studentima žurnalistike na Američkom univerzitetu.

U vrijeme kada je film izašao, Clooney je rekao da je njegova porodica ponosna na to kako su novinari smatrali vladu odgovornom tokom paranoje komunističke prijetnje iz 1950-ih. Clooney je rekao da želi da snimi film kako bi ljudi ponovo čuli neke „stvarno dobro napisane riječi o četvrtom staležu”.

„Četvrti stalež” je izraz koji se u anglosaksonskom svijetu često koristio za štampu, a potom i za sve medije, dok se na Balkanu za istu stvar često upotrebljava formulacija „sedma sila”.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG