Linkovi

George Bush u memoarima kaže da nema potrebe ispričavati se za rat u Iraku


President George W. Bush's new book "Decision Points" is photographed in Washington, Monday, Nov. 8, 2010. (AP Photo/J. David Ake)
President George W. Bush's new book "Decision Points" is photographed in Washington, Monday, Nov. 8, 2010. (AP Photo/J. David Ake)

"Želio sam čitateljima pružiti uvid u predsjedništvo iz moje perspektive. To znači koncentrirati se na najzahtjevniji dio tog posla – donošenje odluka"

Danas se u američkim knjižarama pojavila u prodaji knjiga sjećanja bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha pod naslovom Točke donošenja odluka. Ova politička autobiografija vratila je natrag u medije četrdeset trećeg američkog predsjednika, koji se nakon napuštanja Bijele kuće rijetko pojavljivao u javnosti. Ovaj tjedan, u okviru promicanja svoje knjige, bivši američki predsjednik pojavljuje se u brojnim televizijskim i radijskim emisijama.

George Bush pojavio se, između ostalog, u emisiji Today na NBC-u, u showu Oprah Winfrey i kablovskom kanalu Fox News. Bivši američki predsjednik objavio je i promotivni video u kojem objašnjava zašto je napisao ovu knjigu sjećanja. "Želio sam čitateljima pružiti uvid u predsjedništvo iz moje perspektive. To znači koncentrirati se na najzahtjevniji dio tog posla – donošenje odluka".

A to donošenje odluka proteže se i na razdoblje prije negoli je postao predsjednik. Bivši predsjednik piše o svom odgovoru na terorističke napade na Sjedinjene Države i onom što naziva najtežom odlukom koju neki predsjednik može učiniti – upućivanje vojnika u borbu. "Govorim o odlukama da se naša domovina učini sigurnom, o našim uspjesima i neuspjesima na bojnom polju".

Bivši predsjednik kaže da je bio "iznenađen" fotografijama zlostavljanja zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib od strane američkog vojnog osoblja i "šokiran" kad nije pronađeno nikakvo oružje za masovno uništavanje u Iraku. Predsjednik Bush kaže da je Dick Cheney nudio ostavku 2004. godine, ali da ga je on tražio da ostane. Kaže da je najniža točka njegovog predsjedništva bila nakon uragana Katrina, kad je rapper Kanye West rekao "Georgea Busha nije briga za crnce".

Neki koji poznaju bivšeg predsjednika kažu da je on duboko uznemiren time što mnogi Amerikanci širom političkog spektra imaju negativno mišljenje o njemu. Doug Wead bio je savjetnik Gerogea Busha u godinama prije negoli je postao predsjednik 2000. On kaže da je bivši predsjednik osjetljiv na kritiku. "Ali više negoli itko koga sam upoznao u svom životu, on je u stanju ne obazirati se na negativne komentare. Ovo mora da ga je bilo duboko povrijedilo".

Povjesničar Robert Dallek objavio je puno djela o američkim čelnicima od Drugog svjetskog rata naovamo. Kaže kako očekuje vrlo malo novog u knjizi bivšeg američkog predsjednika Busha. " I konkretno sa svojom administracijom našao se izložen teškim kritikama. Tako da vjerujem kako činjenica da objavljuje knjigu unutar dvije godine nakon napuštanja dužnosti ne iznenađuje. On želi izići pred ljude i opravdati ono što je činio".

Dallek kaže da će se bolja slika o administraciji Georgea W. Busha steći kad povjesničarima bude omogućen pristup njegovom predsjedničkom arhivu. U okviru Predsjedničkog centra George W. Bush bit će i predsjednička knjižnica. Sljedeći tjedan on će biti na svečanosti polaganja kamena temeljca za taj centra u Dallasu, u Teksasu.

Jane Hampton Cook radila je za Georgea Busha dok je bio guverner i predsjednik. Ona kaže da bivši predsjednik pokušava izvršiti utjecaj na svoje naslijeđe, ali ne dizati i političku prašinu. "Obećao je da neće govoriti o aktualnom predsjedniku, da će držati usta zatvorena, da se toga neće doticati. I to je vjerojatno zašto je vremenski okvir ove odluke da govori o svom predsjedništvu smješten nakon jednih izbora i daleko, daleko prije sljedećih".

A bivši predsjednik izgleda da je odlučan u namjeri da ostane na političkoj margini. U razgovoru s Oprah Winfrey popularna voditeljica ga je upitala što misli o izgledima bivše dopredsjedničke kandidatkinje Sarah Palin da se natječe za Bijelu kuću 2012. George Bush je rekao: "Tražite od mene da ponovno zagazim u močvaru".

XS
SM
MD
LG