Linkovi

Za genocid u Srebrenici 11 godina zatvora


Strijeljanje oko 800 Srebreničana izvršeno na brani crvenog mulja kod sela Petkovci (Zvornik)
Strijeljanje oko 800 Srebreničana izvršeno na brani crvenog mulja kod sela Petkovci (Zvornik)

Ostoja Stanišić, nekadašnji komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, osuđen je na 11 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.

Proglašen je krivim za doprinos ubistvima oko 800 zarobljenih muškaraca iz Srebrenice na brani crvenog mulja nedaleko od zvorničkog sela Petkovci.

Prema presudi, Stanišić je znao da će zarobljenici koji su dovedeni u Petkovce biti ubijeni, te je pomogao u provođenju plana.

Marko Milošević, koji je bio Stanišićev zamjenik, oslobođen je od optužbi za genocid zbog nedostatka dokaza. Na presudu je dozvoljena mogućnost žalbe.

Ostoja Stanišić (Fotografija preuzeta od agencije Sense)
Ostoja Stanišić (Fotografija preuzeta od agencije Sense)

Proces masovnih ubistava Srebreničana u zoni odgovornosti Šestog bataljona je trajao od 14. do 16. jula 1995. godine.

Oko 800 zarobljenika iz Srebrenice je dovedeno u Petkovce vrelog 14. jula i zatvoreno u novu školu. Držani su na oba sprata škole u prenatrpanim učionicama bez vode, korištenja toaleta i otvaranja prozora. Iz učionica su izvođeni te maltretirani i ubijani.

U ranim jutarnjim satima 15. jula pokrenuta je operacija pogubljenja. Naređeno im je da izađu iz učionica, skinu veći dio odjeće i odlože sa ranije oduzetim ličnim dokumentima.

Zatim su ukrcani u kamione koji su se nalazili ispred škole i odvedeni na branu Crvenog mulja nedaleko od Petkovaca i strijeljani, a zatim ubačeni u obližnju pripremljenu grobnicu. Nekolicina je uspjela preživjeti egzekuciju.

Do sada je za ubistva na brani crvenog mulja odgovarao Srećko Bošković. On je osuđen na osam godina zatvora jer je ubio 15-godišnjeg dječaka za vrijeme masovnih ubistava Srebreničana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG