Linkovi

Assad mora predati kemijsko oruzje pod medjunarodnu kontrolu u roku od sedam dana


U.S. Secretary of State John Kerry (L) and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) shake hands after making statements following meetings regarding Syria, at a news conference in Geneva, Sept.14, 2013.
U.S. Secretary of State John Kerry (L) and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) shake hands after making statements following meetings regarding Syria, at a news conference in Geneva, Sept.14, 2013.
Sjedinjene Drzave i Rusija su se slozile oko plana prema kojem bi se sirijsko oruzje moglo staviti pod kontrolu i verificirati . Plan predvidja da Syrija preda kompletan arsenal kemijskog oruzja za jednu nedjelju. Americki drzavni sekretar John Kerry je iznio plan tijekom novinske konferencije danas (subota) u Zenevi, zajedno sa svojim ruskim kolegom Sergei Lavrovim.

"Postigli smo zajednicko stajaliste kojim se procjenjuje kolicina i vrsta kemijskog oruzja koje posjeduje Assadov rezim, i odlucni smo da se cim prije preuzme kontrola nad tim arsenalom od strane medjunarodne zajednice, kazao je americki drzavni sekretar. Gospodin Kerry je takodjer dodao da se sa svojim ruskom kolegom slozio da Syrija mora obezbijediti trenutacan pristup da se izvrsi inspekcija svih lokacija na kojima se drzi kemijsko oruzje, a koje ce potom biti unisteno izvan granica Syrije.

Drzavni sekretar Kerry je takodjer kazao da, ako Syrija ne ispostuje ovaj plan, zahtijevace se uvodjenje poglavlja 7 Rezolucije Vijeca Sigurnosti UN-a, kojim se autorizira kaznena akcija.

Gospodin Lavrov je rekao da medjutim dogovor ne pretpostavlja potencijalno koristenje vojnih udara.

Ovaj sporazum postignut danas u Zenevi je uslijedio nakon tri dana razgovora izmedju prvih diplomata dviju drzava, i specijalnog predstavnika Arapske Lige za Syriju, Lakhdar Brahimija.

Ovim bi se potezom mogla izbjeci americka vojna akcija protiv Syrije.

Svjetski diplomati kao i generalni tajnik UNa Ban Ki moon su pozdravili sporazum, u nadi da ce se time okoncati sirijska kriza. U saopcenju je francuski ministar vanjskih poslova Fabius izjavio da ce on, drzavni sekretar Kerry i britanski ministar vanjskih poslova William Hague, razgovarati o sporazumu tijekom sastanka u Parizu u nadolazeci ponedjeljak.

Medjutim, Slobodna sirijska armijaje odbila plan. Takodjer u Turskoj je general Selim Idriss izjavio da ta grupa, koja predstavlja sirijsku opoziciju koja se bori protiv Assadovog rezima, ne vjeruje niti Lavrovu niti ruskom predsjdniku Vladimiru Putinu, i dodao je da se oni nastaviti boriti protiv Assadovih snaga.

Drzavni sekretar Kerry sutra putuje u Izrael radi razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Natanjahuom, a potom u ponedjeljak u Pariz na razgovore s kolegama iiz Francuske i Britanije.
XS
SM
MD
LG