Linkovi

General Petraeus u sjedištu NATO-a o ratu u Afganistanu


Američki general kazao je kako je predan smanjenju civilnih žrtava u Afganistanu te da je to imperativ za uspjeh protu-pobunjeničke strategije

Senat u punom jednoglasno je potvrdio američkog generala Davida Petraeusa na dužnost glavnog zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu, a on je dan kasnije već bio u Briselu kako bi izvjestio saveznike iz NATO-a o svojim planovima.

General Petraeus sastao s s glavnim tajnikom NATO saveza Andersom Foghom Rasmussenom te se obratio ambasadorima Sjeverno-atlanskog vijeća, tijela koje donosi izvršne odluke NATO-a. Američki general kazao je kako je predan smanjenju civilnih žrtava u Afganistanu te da je to imperativ za uspjeh protu-pobunjeničke strategije.General Petraeus dodao je kako nema namjeru promijeniti pravila za otvaranje vatre na neprijatelja.

Mnogi analitičari smatraju generalaPetraeusa posljednjom i najboljom nadom predsjednika Obame za poboljšavanje sigurnosnih prilika u Afganistanu. Talibanska pobuna nikad nije bila jača. Lipanj je najtragičniji mjesec za međunarodne snage od početka rata 2001. Godine, a talibani su jučer napali najveću zračnu bazu NATO-saveza na istoku zemlje.

XS
SM
MD
LG