Linkovi

Komandant NATO: Rusija povećala štetne aktivnosti na Balkanu


General Curtis Scaparrotti, komandant NATO snaga u Evropi na pretresu u Washingtonu, 8. marta 2019.
General Curtis Scaparrotti, komandant NATO snaga u Evropi na pretresu u Washingtonu, 8. marta 2019.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Curtis Scaparrotti je u svjedočenju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao da ga zabrinjava ruski uticaj u regionu gdje je, kako je istakao, cilj Rusije da spriječi napredak i integracije.

Rusija nastavlja da širi svoj štetni uticaj širom Evrope, naročito u područjima gdje vjeruju da bi taj uticaj trebalo da preovladava, duž istočne granice. Vjerujem da je cilj Rusije da postane poštovani globalni lider i da poveća svoj uticaj. Da bi to postigle, upotrijebiće štetni uticaj i preduzeti nelegalne aktivnosti.”

Scaparrotti je dodao da je zabrinut zbog Balkana, gde je, kako kaže, u protekloj godini povećan štetni uticaj Rusije.

„... A riječ je o regionu u koji smo mnogo uložili i koji je ključan za bezbjednost Evrope. Rusija pokušava da podrije bilo kakav napredak ka integraciji u evroatlantske institucije, EU, NATO itd. To je njen opšti cilj širom Balkana, a to prije svega radi širenjem dezinformacija, finansiranjem i pružanjem podrške marginalnim strankama. Ne interesuje uvijek ih na kojoj su strani, dok god podrivaju aktuelnu vladu i bilo kakav napredak.”

General je istakao da su se ruske aktivnosti na Balkanu intenzivirale poslednjih šest do osam mjeseci.

Pristupanje Crne Gore NATO kao 29. članice i potencijalno članstvo Sjeverne Makedonije kao 30-te članice je tačno ono što Rusija nije htjela da vidi i nastaviće da se bave tim pitanjem u Sjevernoj Makedoniji, kao što je pokušala da se miješa u pristupanje Crne Gore. Bez napretka, ljudi počinju da gube nadu i smanjuje se želja za integracijom u Evropu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG