Linkovi

General Motors ponovno na vrhu?


General Motors ponovno na vrhu?
General Motors ponovno na vrhu?

Toyota je već izgubila proizvodnju pola milijuna vozila zbog prirodnih katastrofa. Proizvodnja u punom kapacitetu, kažu njeni direktori, mogla bi započeti tek krajem ove godine

Uspješnost poslovanja američkih i japanskih tvornica automobila preokrenuta je. Tri najveća američka proizvođača – General Motors, Ford i Chrysler – posluju sa zaradom, nakon što su prebrodila financijske teškoće uzrokovane globalnom gospodarskom krizom započetom 2008. godine. Za to vrijeme, najveći japanski proizvođači automobila – Toyota, Honda i Nissan – sučeljeni su s padom proizvodnje nakon što su potres i tsunami u ožujku oštetili tvornice i smanjili proizvodnju auto-dijelova. Očekuje se da će sva tri proizvođača zabilježiti značajne financijske gubitke u periodu od travnja do lipnja ove godine.

Toyota je najveći svjetski proizvođač automobila od 2008. godine, kad je preuzela dugogodišnju dominaciju GM-a. Prošle je godine Toyota prodala 8,4 milijuna vozila, 30 tisuća više od General Motorsa. Međutim, analitičari kažu da bi GM ove godine ponovno mogao preuzeti vodeću poziciju. Toyota je već izgubila proizvodnju pola milijuna vozila zbog prirodnih katastrofa. Proizvodnja u punom kapacitetu, kažu njeni direktori, mogla bi započeti tek krajem ove godine.

XS
SM
MD
LG