Linkovi

General McChrystal pozvan iz Afganistana da objasni kritičke izjave o predsjedniku Obami


Glavni zapovjednik američkih snaga u Afganistanu je svojim pomoćnicima opisao prvi susret s predsjednikom Obamom u Ovalnom uredu kao ništa više od desetominutne mogućnosti da se snimaju fotografije za medije

Glavni američki vojni zapovjednik u Afganistanu general Stanley McChrystal pozvan je u Washington da objasni kritičke komentare koje su on i i njegovo osoblje iznijeli na račun predsjednika Obama i drugih članova njegove administracije. U članku objavljenom u posljednjem izdanju popularnog magazina Rolling Stone pomoćnici generala McChrystala su rekli kako je njihov zapovjednik opisao svoj prvi susret s predsjednikom Obamom u Ovalnom uredu kao ništa više od desetominutne mogućnosti da se snimaju fotografije za medije. Isti pomoćnici su s omalovažavanjem govorili i o dopredsjedniku Josephu Bidenu koji se zalaže za znatno ograničeniji pristup u Afganistanu od onog za koji se zalaže McChrystal. Do poziva u Washington dolazi tek nekoliko sati nakon što je general objavio priopćenje u Kabulu rekavši da napis u Rolling Stoneu održava "lošu prosudbu" i da je riječ o pogrešci do koje nikad nije smjelo doći.

Glasnogovornik glavnog tajnika NATO saveza Andreasa Fogha Rasmussena rekao je da general McChrystal uživa njegovu punu podršku. Glasnogovornik je dodao da je spomenuti napis "prilično nesretan", međutim naglasio je da je samo riječ o tekstu u magazinu. Sam general McChrystal izjavio je ta Rolling Stone, između ostalog, da se osjećao "izdan" od strane američkog veleposlanika u Afganistanu Karla Eikenberryja, koji je poslao interni memorandum u Washington u kojem se izražava sumnja u McChrystalovu strategiju o povećavanju broja vojnika za borbu protiv talibana. Eikenberry je opisao afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija kao nepouzdanog partnera u američkim nastojanjima da se poraze talibani. Predsjednik Obama pristao je na plan generala McChrystala da uputi dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan. McChrystalovi pomoćnici pozitivno su se izrazili o državnoj tajnici Hillary Clinton koja je podržala generalove planove.

XS
SM
MD
LG