Linkovi

Geithner: Stopa neuposlenosti u SAD još dugo će biti na neprihvatljivo visokoj razini


Čak osam milijuna radnih mjesta je zatvoreno tijekom recesije, a neuposlenost trenutno iznosi 9,7 posto

Stopa neuposlenosti u Sjedinjenim državama još dugo će biti na “neprihvatljivo visokoj” razini – izjavio je danas američki minister financija Timothy Geithner. U intervjuu televizijskoj mreži NBC, on je rekao da će kompanije ponovo otvarati radna mjesta, ali će dugo trajati proces nadilaženja štete koju je pričinila recesija. Čak osam milijuna radnih mjesta je zatvoreno tijekom recesije, a neuposlenost trenutno iznosi 9,7 posto.

O postupnom oporavku nakon najteže recesije u proteklih nekoliko desetljeća govore najnoviji podaci iz auto-industrije: najveći američki proizvođač automobila – General Motors – objavio je danas da je u ožujku prodao gotovo 21 posto više automobila nego u istom mjesecu prošle godine.

I dok je 2009. bila financijski vrlo teška godina za mnoge Amerikance, to nimalo nije pogodilo 25 osoba koje se nalaze na čelu takozvanih hedge ili nereguliranih investicijskih fondova. Ti najbolje plaćeni menadžeri kući su odnijeli u prosjeku milijardu dolara. Najviše je uknjižio David Tepper - četiri milijarde dolara, iako je svojim ulagačima izgubio 425 milijuna dolara! Drugi je Steve Cohen koji je 2008. godine svojim ulagačima izgubio preko 750 milijuna dolara da bi u 2009. sam zaradio milijardu i 400 milijuna. … Ovakve nekontrolirane zarade spadaju među argumente koje demokrati u Senatu ističu zalažući se za drastične promjene u financijskom sektoru, te za uvođenje regulative za bilo koji hedge fond koji raspolaže s preko 100 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG