Linkovi

Za obnovu Gaze bi trebalo i do 10 milijardi dolara


Ako ne dođe do novog sporazuma, do nove nade za ljude kada je u pitanju otvaranje granice, Gaza će se suočiti sa izuzetnim teškoćama, rekao je čelnik UN-ove agencije, Pierre Krahnenbuhl.

Izraelski i palestinski pregovarači u Egiptu nastoje isposlovati stalno primirje nakon mjesec dana žestokih sukoba u pojasu Gaze koji su uništili cijela susjedstva i primorali na stotine hiljada ljudi da pobjegnu iz svojih domova.

Jedan od ključnih zahtjeva islamističke grupe Hamas, koja kontrolira Gazu, je okončanje dugogodišnje izraelsko-egipatske blokade te enklave koja je usporila ekonomiju, te onemogućila uvoz čak i osnovnih građevinskih materijala. Pitanje je da li će nas prekid vatre dovesti do uvjeta koji su postojali prije blokade, rekao je u intervjuu čelnik UN-ove agencije za pomoć, UNRWA.

Ako je to slučaj, biće potrebne godine kako bi se to ponovo izgradilo. Sa obimom razaranja do kojeg je došlo, ne možemo zamisliti da se išta može postići za 15 ili više godina, rekao je Pierre Krahenbuhl, naglašavajući koliki je period vremena potreban kako bi se dopremili građevinski materijali, oprema i druga roba preko izraelske i egipatske granice u Gazu.

Pregovarači u Kairu također zahtijevaju da Izrael dozvoli izgradnju morske luke i obnovu aerodroma u Gazi, međunarodnog aerodroma Yasser Arafat, kojeg je Izrael bombardirao na početku palestinskog ustanka 2001.

Izraelski i egipatski zvaničnici su nagovijestili voljnost da popuste blokadu ukoliko Palestinska vlast, na čelu sa predsjednikom Mahmoudom Abbasom kojeg podržaa zapad, preuzme administraciju granica od Hamasa. Ali Izrael je veoma oprezan kada je u pitanju dizanje pograničnih ograničenja. Posljednjih godina, Hamas je koristio veliki dio građevinskog materijala koji je ulazio u Gazu kako bi izgradio utvrđene tunele koje su onda militanti koristili za napade na Izrael. Izrael također zahtijeva demilitarizaciju Gaze, što podržava i Evropska unija i druge zemlje, ali Hamas navodi da to nije spreman učiniti.

Prema nekim procjenama, izgradnja svih uništenih kuća, puteva i druge infrastrukture u Gazi bi mogla koštati i do 10 milijardi dolara. Gospodin Krahnenbuhl kaže da se očigledno radi o milijardama dolara, ali da je njegov najveći prioritet briga o raseljenim osobama. Procjenjuje se da je o 1.8 miliona stanovnika Gaze, 425 hiljada bez doma, i da im je potrebno sklonište i druga vrsta pomoći.

Ako ne dođe do novog sporazuma, do nove nade za ljude kada je u pitanju otvaranje granice, Gaza će se suočiti sa izuzetnim teškoćama, rekao je čelnik UN-ove agencije, Pierre Krahnenbuhl.

On je osudio naoružane grupe što kriju oružje u školama, rekavši da to narušava sposobnost agencije UN-a kao neutralnog igrača. Pierre Krahnenbuhl je također kritizirao Izrael što nije naučio lekcije iz sukoba 2008 i 2009, kada su UN-ove škole također bile pogođene u izraelskom granatiranju.

XS
SM
MD
LG