Linkovi

Turska zahtijeva medjunarodnu istragu incidenta na flotili


Turski parlamentarci su pozvali vladu u Ankari da preispita političke, ekonomske i vojne veze sa Izraelom u svjetlu smrtonosnog napada na flotu koja je nosila pomoć ka blokiranoj Gazi.

Turski Parlament je usvojio deklaraciju kojom se napad naziva jasnim kršenjem pravila Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava. Jutros je turski ministar inostranih poslova, Ahmet Davutoglu, rekao je da njegova zemlja želi da međunarodna komisija istraži incident.

Turska je u tom napadu izgubila četvoricu državljana i predvodi međunarodne proteste protiv incidenta. Turski zvaničnici su više puta pozvali na organizovanje nezavisne istrage, dok Sjedinjene Države navode da podržavaju unutrašnju istragu Izraela.


Vijeće UN-a za ljudska prava je usvojilo rezoluciju kojom osudjuje ono što naziva skandaloznim napadom izraelskih snaga.


Rusija i Evropska Unija su izdali zajedničko saopćenje pozivajući na objektivnu, neovisnu istragu, i odvojeno su osudili korištenje smrtonosne sile od strane Izraela.

Glasnogovornik Bijele Kuće Robert Gibbs je izjavio da predsjednik Obama podržava terminologiju koja je upotrijebljena u saopćenju Vijeća Sigurnosti UN-a, a kojom se Izrael direktno ne osudjuje za krvoproliće.

U medjuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu stao u obranu napada izreelskih komandosa na humanitarnu flotu rekavši da su oni bezbjedno stupili na pet brodova i zaustavili ih, ali da su se na šestom brodu suočili sa ekstremistima koji pomažu teroriste, koji su izraelske specijalce napali motkama i noževima. On je šesti brod opisao kao brod mržnje.

Izraelski zvaničnici kažu da će danas završiti deportaciju blizu 700 stranih aktivista zarobljenih tokom izraelske akcije.

Komandosi su ubili najmanje devet aktivista nakon što su se ukrcali na turski brod koji je predvodio flotu.
Medjunarodna flota od šest brodova prenosila je 10 hiljada tona zaliha Pojasu Gaze uprkos izraelskoj trogodišnjoj blokadi.


Premijer Netanyahu je rekao da će Izrael nastaviti inspekciju brodova koji ulaze u Gazu kako bi spriječili dostavu oružja.

XS
SM
MD
LG