Linkovi

GAZA: Boje su život


Palestinci, izbjeglice pogotovo, ponosni su na ljepšu, bolju Gazu. I štite je ne dozvoljavajući da novoukrašeni zidovi budu nagrđeni ružnim grafitima.

U izbjegličkom kampu Al Shati u Gazi život je težak, a ljudi koji tu preživljavaju vjeruju da bolji dani dolaze. Zidovima kuća dali su novu, sasvim drugačiju dimenziju. Za njih to je jedan od oblika, kako kažu, terapije mira. Nekada sivo i grafitima išarano sada je skladan spoj zanovrsnih boja i motiva. I radost stanovnika kampa.

Dalia Abd Al Rahman, predstavnica instituta Tamer, kratko kaže:

"Palestinci vole boje. Željeli smo živopisnim bojama obogatiti sivu svakodnevnicu i podstaći nadu,,,,, jer boje su život."

Cilj kampanje nazvana "Ljepša Gaza" je promjena emocija bojama. Takozvana kromaterapija vuče korijene iz antičke prošlosti. U ovovremenoj Gazi ima jasnu, savremenu dimenziju - uticati na stišavanje nasilja i ektremizma kojima su težak život plodno tlo za rast i razmah.

Samar Quadier, psihoterapeutkinja ističe:

"Palestinci, posebno u Gazi, pate pod brojnim teškoćama. Mi, psihoterapeuti, vjerujemo da je boje imaju vrlo značajnu ulogu u životu ljudi. Kod djece posebno boje mogu pozitivno uticati na njihovu psihološku ravnotežu."

Neprofitne organizacije pomogle su lokalnim kompanijama da pokrenu projekat "Ljepša Gazu." Vrlo brzo uključili su brojni umjetnici. Jedan od njih, mladi slikar Muhammad Najim, kaže:

"Pridružio sam se, da pokažem svoje slikarsko umijeće, da srećem ljude, da razgovaram sa njima, da bojama budim nadu i optimizam."

Palestinci, izbjeglice pogotovo, ponosni su na ljepšu, bolju Gazu. I štite je ne dozvoljavajući da novoukrašeni zidovi budu nagrđeni ružnim grafitima kojima su vrlo često zagovarani nasilje, netolerancija, ekstremizam.

GAZA: Boje su život
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG