Linkovi

Gaza: Ništa ni od ovog primirja, ubijeno osmogodišnje dijete


Palestinac cija je majka smrtno stradala
Palestinac cija je majka smrtno stradala

Beit Lahiya, Sjevrna Gaza

-------------------------------------

Sedmosatno primirje koj je proglasio Izrael u Gazi je okončano, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da će vojnu kampanju protiv Hamasa nastaviti usprkos sve glasnijim zahtjevima iz cijelog svijeta da se uspostavi trajna obustava neprijateljstava.

Netanyahu je danas izjavio da su izraelske vojne snage blizu okončanja napora da unište Hamasove tunele, ali je dodao da će 28-dnevna operacija u cilju demilitarizacije Gaze i eliminiranja Hamasovih raketa na Izrael ,biti gotova sam onda kada su uspostavi dugi period mira i sigurnosti za izraelske gradjane.

Medicinski delatnici u Gazi kažu da je Izrael izvršio zračni napad na izbjeglički kamp Shati nekoliko minuta nakon što je počelo navodno primirje, pri čemu je ubijena jedna 8-godišnja djevojčica, a 30 osoba ranjeno. Izraelska vojska je saopćila da će istražiti te navode, i ujedno tvrdi da su borci Hamasa tokom primirja ispalili 4 rakete na Izrael.

U Jerusalemu se jedan Palestinac zabio velikim gradjevinskim vozilom u jedan autobus, pri čemu je jedan prolaznik ubijen. Policija je to nazvala terorističkim činom. Nešto kasnije je naoružana osoba na motoru pucala u jednog izraelskog vojnika teško ga ranivši. Ta osoba nije uhvaćena.

Francuska je zajedno sa UN-om i Sjedinjenim Državama osudila jučerašnji izraelski zračni napad na jug Gaze, u gradu Rafah, kada je ubijeno deset civila, medju njima nekoliko djece, koji su se bili sklonili u sklonište UN-a.

U medjuvremenu, usprkos tome što je izraelska vojska poručila stanovnicima nekoliko dijelova Gaze da se mogu vratiti kućama, jer su, kako se navodi, završili operacije uništavanja tunela u tim dijelovima - većina ljudi kažu da ne vjeruju da će biti bezbjedni.

Prije podne u Beit Lahiyi, sjeverno od Gaza City-ja. Iako je radni dan, gradić djeluje sablasno. Većina stanovnika je pobjegla tijekom izraelskih operacija u ovom mjestu. Cilj operacija je bio eliminirati tunele i lokacije s raketama Hamasa koji kontrolira Gazu. Stanovnici su bili upozoreni ranije da napuste mjesto zbog vlastite sigurnosti. Medjutim, neki su odlučili ostati. Jedan od njih je Hassan Gabayen koji govori:

Ostajemo u svojim domovima, na našoj zemlji, uz našeg Boga. Pokušavamo zaštititi ljude ovdje. Nećemo otići. Otići ćemo odavde samo kao mučenici.

On kaže da su se neke obitelji vratile nakon izraelske objave. Ali, većina ih je pokupila nešto stvari i ponovno napustila svoje kuće. Mnogi od njih su se sklonili u objektima poput škola u Gaza City-ju koje vodi UN. Ovo je sada selo sa 2100 stanovnika. Zvaničnici kažu da niko ne odlazi. Eman al Kahlot, koji je tu sa širom familijom od 18 članova, objašnjava zašto:

Ne vjerujemo u ono što Izrael kaže. Neki dan je jedna obitelj otišla natrag kući, oni su bombardovali, i cijelu porodicu ubili. Izraelci govore jedno a rade drugo.

Stanovnici kažu da su skloništa pretrpana, ali ipak ima dovoljno pomoći da se može preživjeti. No, ni tu nisu sigurni. Nekoliko je ovih skloništa UN-a pogodjeno pri čemu su poginule na desetine ljudi.

Za mene nema budućnosti. Nadam se samo da će naša djeca jednog dana imati svoja prava, slobodu kao u drugim zemljama. Jer, ovaj život nije život, kaže još jedan stanovnik Gaze.

A u Beit Lahiyi, Mahmoud al Atar izražava slično očajanje:

Ne znam šta će se dogoditi. Ostaćemo ovdje, možda ćemo izginuti. Ne znam, no to će nam biti čast. Ne idemo u skloništa UN-a, jer se i tamo umire. Onda više volimo umrijetu u svom domu.

Neki stanovnici se više nemaju gdje ni vratiti. Za neke druge, svako novo primirje predstavlja nove teškoće, i muke obnove i rehabilitacije.

XS
SM
MD
LG